"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Çocuğa sözle şiddet, kalıcı hasarlar bırakıyor

20 Ekim 2016, Perşembe
Psikolog Serap Duygulu, çocukları disipline sokmak için onları tehdit etmek, aşağılamak, korkutmanın zihinsel istismar olduğunu vurgulayarak, çocuk yetiştirirken dikkat edilmesi gereken noktaları anlatıyor.

Sözle şiddetin en az fizikî şiddet kadar hasar verdiğini belirten Uzm. Psk. Duygulu, bu durumun çocuğun öz saygısında, kişilik oluşumunda kalıcı hasarlara yol açabileceğini ifade etti. Uzmanlar, çocuklara kabul ettirmek ya da yaptırmak istenilen en küçük bir davranışta bile başvurulan bir yöntem olan tehditin çocuğa verdiği zararın ileriki yaşlarda kişilik problemleri olarak karşımıza çıkacağını vurguluyor.

Dikkat edilmesi gereken noktalar neler?

Ailelere çocuk yetiştirirken dikkat etmeleri gereken konular üzerinde tavsiyede bulunan Psikolog Serap Duygulu, Aileler arasında en sık yapılan hatalardan biri çocuğun hem başkalarıyla, hem kendi kardeşleriyle kıyaslanması. Oysa her çocuk farklıdır, her çocuğun kendine özgü davranışları vardır. Hiç kimse bir başkasının kişiliğiyle aynı özelliklere sahip değil ve olmamalı. Sağlıklı anne baba davranışı, bu farklılıklarıyla çocuğu kabul etmek ve kendi yönünü bulmasına yardımcı olmaktır. Kıyaslama yapılacaksa bile çocuğun kendi özellikleri arasında bir kıyaslama yapılmalı. Başarılı olduğu bir konu örnek gösterilerek çok yeterli olmadığı alanlarda da aynı başarıyı gösterebileceğine dikkat çekmek, çocuğun kendine olan güvenini arttırır ve pekiştirir.” dedi. Duygulu, “Çocuğu doğru ve sağlıklı yetiştirmek için gereken durumlarda eleştiri yapılabileceğini ancak çocuğun güçlü olduğu alanları vurgulayarak eleştiri yapılmasının en sağlıklı yöntem olduğunu ekledi.

Çocuğu korkutmak kaygı bozukluğu sebebi

Hürriyetin haberine göre Uzman Psikolog Duygulu’nun yaptığı açıklamalarda “Olur olmaz her şeyle korkutulan çocuklar bir süre sonra kendi başlarına kalamayan, bir yere gidemeyen, kendilerini ifade edemeyen çocuklar haline gelirler ve ağır kaygı bozuklukları yaşarlar. Çocuğu korkutarak eğitmek, disiplin uygulamak mümkün değildir.” diyerek aileleri uyardı. 

Haber: Şeyma Türkan

Konuyla ilgili diğer haberler:

Cenab-ı Hakk'ın değerli emanetleri: Çocukların talimi ve manevi eğitim

Cenab-ı Hakk'ın bir güzel emaneti ve hediyesi olan çocukların eğitimi oldukça önemlidir.

Çocukların öncelikli hedef olarak hem dünya hem de ahiret hayatlarını tehlikelerden korumak ve çocukların maddi ve manevi ihtiyaçlarını gidermek anne ve babaların en önemli vazifelerindendir. 

Konuyla ilgili olarak Yeni Asya Eğitimci Yazarı Abdülbaki Çimiç'in Risale-i Nur Külliyatı'nan ilhamla kaleme aldığı önemli makaleyi istifadenize sunuyoruz;

http://www.yeniasya.com.tr/aile-saglik/cenab-i-hakk-in-degerli-emanetleri-cocuklarin-talimi-ve-manevi-egitim_364460

Çocuk eğitimine dair anekdotlar

Tesettür Risalesi’ni okuyan herkesin ezberindedir; Üstadın annesi için söylediği, “seksen bin zatlardan aldığım dersten kuvvetlidir, annemden aldığım manevî telkinat” şeklindeki sözleri…

http://www.yeniasya.com.tr/aile-saglik/cocuk-egitimine-dair-anekdotlar_369016

Cenab-ı Hakk'ın değerli emanetleri: Çocuk eğitiminin püf noktaları...

http://www.yeniasya.com.tr/aile-saglik/cenab-i-hakk-in-degerli-emanetleri-cocuk-egitiminin-puf-noktalari_378568

'İyi' çocuk yetiştirmek...

Pek çok aile teknolojinin çocuklarını nasıl mahvettiğini duymaktan yoruldu artık.

egitimpedia.com'da yer alan habere göre dijital çağın anne ve babaları çocuklarının dikkatlerini çekmeye yönelik giderek artan rekabetin gayet farkındalar.

Ve çevirdikleri her sayfada ya da her mouse tıklamasında çocuk yetiştirme ile ilgili hem en ilerici fikirlerin hem de keşfedilen en yeni kaygıların bombardımanı altında kalıyorlar.

Ancak modernliğin deliliğinin altında “iyi ahlaklı” bir çocuk yetiştirmenin temelleri pek değişmedi.

http://www.yeniasya.com.tr/aile-saglik/iyi-cocuk-yetistirmek_386017

Etiketler: çocuk eğitimi
Okunma Sayısı: 1959
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı