"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Çok çeşitli ‘bir taneyiz’, tıpkı aşure gibi

11 Ekim 2016, Salı
Halk arasında paylaşmanın, kardeşliğin sembolü olarak bilinen ve heyecanla beklenen aşure zamanı nihayet geldi.

Kardeşliğin ve birliğin sembolü olarak kabul edilen ve  heyecanla beklenen aşure günü nihayet geldi.  Aşure günün önemini izah eden İlahiyatçı yazar Süleyman Kösmene bugünün ehemmiyetini ‘tarihe meydan okuyan gün’ olarak anlatıyor. Kösmene kaleme aldığı ‘Aşure gününde neler yapalım?’ başlıklı yazısında şunları ifade ediyor: “Hazret-i Âdem Aleyhisselâm zamanından beri müstesnâ bir gün olarak harika olaylara şahitlik eden Muharrem’in onuncu gününe Aşure günü deniyor. Arapça “aşr” veya âşir” kelimelerinden türetilmiş olan “aşûra”, onuncu gün demektir. Aşûrâ gününe izâfe edilen bir hayli tarih vardır. Nice günler unutulmuş, geçmiş; ama bu gün unutulmamıştır. Yani bu gün, tarihe meydan okuyan gündür.”

İnanmış mü’minlerin zaferi

Hz. Nuh (as)’a inanıp gemisine binen müminler Muharrem ayının 10. gün sağ salim Cudi Dağına inince, Hz. Nuh (as) şükür etmek için o gün oruç tutmuş ve gemidekilerin de oruç tutmalarını istemiştir. İftar vaktine doğru ise Hz. Nuh (as)  gemidekilere:  “Kimin yanında yiyecek olarak ne varsa getirsin” buyurmuştur. Bunun üzerine kimisi bir avuç buğday, kimisi bir avuç nohut ve kimisi bir miktar pirinç getirmiş ve yedi çeşit hububat toplanmıştır. Hz. Nuh (as) bunları karıştırmış ve böylece bir çeşit yemek pişirilmiştir. Nuh (as)’ın bereketiyle herkes doymuştur. Bir nevi tatlı mahiyetinde olan bu yemeğe, tufandan kurtuluşu ifade eden “selamet yemeği” de denmiştir. (Kaynak: Ruhu-l Beyan)

İmam Gazali’nin kaleminden ‘aşure günü’

İmam Gazali, Kalplerin Keşfi eserinde bu günde yaşanan tarihi olayları şöyle sıralıyor: 

Arş, kürsî, yerler, gökler, güneş, ay ve yıldızlar bu günde yaratılmıştır.

Yeryüzüne gökten ilk yağmur bu günde yağmıştır.

İnsanlığın atası ve ilk peygamberHazreti Âdem (a.s.) bu günde yaratılmıştır.

Hazreti Âdem (a.s.) cennete bu günde konulmuştur.

Hazreti Âdem (a.s.)’ın tövbesi bu günde kabul edilmiştir.

Hazreti İbrahim (a.s.) bu günde dünyaya gelmiştir.

Hazreti İbrahim (a.s.) ateşten bu günde kurtulmuştur.

Hazreti Musa (a.s.) ve kavmi bu günde Firavunun elinden kurtulmuştur ve Firavun ordusuyla birlikte aşure günü boğulmuştur.

Hazreti İsa (a.s.) aşure günü doğmuştur ve bu günde göğe yükseltilmiştir.

Hazreti İdris (a.s.) yüce bir makama bu gün yükseltilmiştir.

Nuh (a.s.)’ın gemisi karaya bu gün oturmuştur.

Hazreti Süleyman (a.s.)’a bu gün büyük bir saltanat verilmiştir.

Hazreti Yunus (a.s.) balığın karnından bu gün çıkarılmıştır.

Hazreti Yusuf (a.s.) kuyudan bu gün çıkarılmıştır.

Hazreti Yakup (a.s.)’ın gözleri bu gün yeniden açılmıştır.

Hazreti Eyyup (a.s.) sıkıntısından bu gün kurtulmuştur.

Ve Hazreti Hüseyin (r.a.) Ehl-i Beyt ile Kerbela’da bu gün şehit edilmiştir.

Aşure tenceresi kaynamayan ev kalmasın

Malzemeler:

2 su bardağı Buğday

1 su bardağı Nohut

1 su bardağı Kurufasulye

1 su bardağı kuru Üzüm

1 su bardağı İncir

1 su bardağı kuru Kayısı

1/2 su bardağı fıstık

4 su bardağı Şeker

1 yemek kaşığı karanfil

10 - 15 su bardağı Su

Süsleme için:

1 su bardağı kuş üzümü

Çekilmiş ceviz içi, 

Antep fıstığı

Tarçın, nar taneleri

Yapılışı: Buğday, fasulye, nohut ve üzümü yıkayıp ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün buğdayı süzüp büyük bir çelik tencereye alın. 15 su bardağı su ekleyip kaynatın. Üzerinde biriken köpüğü bir kevgirle alıp tencerenin kapağını kapatın ve 30 dakika kaynatın. Fasulye ve nohutu süzüp ayrı kaplarda haşlayın. Buğday taneleri iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 4.5 saat kısık ateşte arasıra karıştırarak pişirin. Buğdayın suyu un çorbası kıvamına gelmek üzereyken nohut ve kuru fasulyeyi ekleyin. İyice kaynatın. Ardından sırasıyla fıstık, kuru üzüm, karanfil ve dörde bölünmüş kuru kayısıyı ilave edip karıştırın. Birkaç taşım kaynatın. Son olarak şekeri ekleyip 5-10 dakika kaynattıktan sonra incirleri katın ve bir taşım kaynatıp, ateşten alın. 

Piştikten sonra…

Aşure piştikten sonra sıcakken kaselere boşaltın. Soğuyunca üzerini ceviz içi, Antep fıstığı, kuş üzümü, tarçın ve nar taneleri ile süsleyerek servis yapın. İsteğe bağlı olarak gülsuyu da serpebilirsiniz.

N. Nur Ener / İstanbul

Etiketler: nur ener
Okunma Sayısı: 1175
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı