"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Dondurma tüketirken sade ve kakaolu tercih edin

04 Ağustos 2015, Salı 19:10
SDÜ Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gültekin, sade ve kakaolu dondurmaların, sentetik boyalar açısından daha güvenilir olduğunu belirtti.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatih Gültekin, içindeki renklendiricinin bilinmediği meyveli dondurmalar yerine sade veya kakaolu olanların tercih edilmesini önerdi.

Prof. Dr. Gültekin, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaz mevsiminde çok tercih edilen dondurmaya talebin, ortaya konulan çeşitlerle daha da artırılmaya çalışıldığını söyledi.

Dondurmanın asıl maddesinin süt, salep ve şeker olduğunu belirten Gültekin, bu şekildeki bir dondurmanın önemli miktarda tüketilmesinin sağlık açısından faydası bulunacağını anlattı. 

Ticari kaygılarla üretilen dondurmalarda sağlık konusunda sıkıntı yaratacak katkı maddeleri bulunabileceğine dikkati çeken Gültekin, bunlardan birinin de meyveli dondurmalarda kullanılan renklendiriciler olduğunu kaydetti.

Doğal renklendiricilerin risk oluşturmadığını ancak sentetiklerin insan sağlığını olumsuz etkileyebileceğini vurgulayan Gültekin, şöyle konuştu:

"Limonlu dondurma aldınız. Rengi sapsarıysa, orada boya kullanıldığı bellidir. Çünkü limonu kattığınız zaman rengi beyazdan sarıya çok hafif döndürebilir ama sapsarı olmaz. Burada kullanılan sentetik renklendiriciyse biz bunu tercih etmeyeceğiz. Sentetik renklendiricilerin bir kısmı DNA hasarı oluşturma, bir kısmı alerjik hastalıklara yol açma, bazıları ise kanser riskini artırma potansiyeline sahip. Yine sentetik gıda boyaları hiperaktiviteyi artırıyor. Hiperaktif çocuğunuz varsa sentetik gıda boyalarından uzak durmanız lazım."

Meyveli dondurmanın sentetik renklendirici içermediğinden emin olunması gerektiğini ifade eden Gültekin, "Limonlu dondurma alacaksanız beyaz olmalı, hafif sarıya çalabilir. Çilekli dondurma alacaksanız hafif pembe olmalı. Eğer hiçbir şey bilmiyorsak, sade ve kakaolu dondurma, sentetik boyalar açısından daha güvenilir" dedi. 

Açık dondurma alındığında, bunda hangi renklendiricinin kullanıldığının sorgulanması gerektiğini anlatan Gültekin, kapalı dondurmanın da paket bilgilerine bakılması gerektiğini sözlerine ekledi.

AA

Okunma Sayısı: 2136
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı