"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Emojiler kelime hazinemizi bitirdi

08 Mart 2019, Cuma 18:38
Emojilerin insan ilişkilerini zayıflattığını söyleyen Psikolog Berra Baş “Sosyal medya insanları yalnızlığa sürüklüyor ve bazı rahatsızlıklara sebep oluyor” dedi.

Teknolojinin kusursuz gelişimiyle birlikte, insanların iletişimi emojilerle sınırlı kalmaya başladı. Sanal dünya insan ilişkilerini zayıflattı. Bu durumun insan hayatında çok yıkıcı bir sonun başlangıcı olduğunu söyleyen Altınbaş Üniversite Hastanesi Medical Park Bahçelievler Psikoloji Bölümü’nden Uzman Klinik Psikolog Berra Baş, “İnsanlar, an be an korkunç derecede yalnızlaşıyor” dedi. Baş, toplumun büyük bölümünü ilgilendiren yalnızlık psikolojisini, yalnızlığın beraberinde getirdiği sorunları ve yalnızlıktan korunma yollarını anlattı.

Sanal dünyanın gerçek yüzü

Günümüzde insanlar sanal ortamda iç dünyalarını gizleyebiliyor. Sahte kalabalıklar içerisinde yalnızlık hissi söz konusu olabilir. Burada kişi, kronik olarak kendisine adeta bir maske takar. Maskesi sayesinde, etrafı insan selidir. Birçok arkadaşı ve sosyal ortamı vardır. İnsanlar, kendisiyle vakit geçirmekten keyif alır. İnanılmaz enerjiklerdir. Bu bireyler evde farklı, dışarıda farklıdır. Kendi iç dünyalarında yargılayıcıdırlar, kendilerine aşırı eleştirel yaklaşırlar, tatmin olmazlar, memnuniyetleri kısıtlıdır, maddiyat ve sosyal statü aşırı önemlidir. O yüzden hiçbir dâveti kaçırmamaya çalışırlar, sosyal medyada mutluluk naraları atarlar. Yakın ilişkilerinde, eşleriyle sıkıntılı olduklarında dahi, aşırı sevgi gösterimiyle tam tersi bir izlenim vermeye çalışırlar. Böylelikle, iç dünyalarındaki sıkıntının yansıtılmaması adına sahte “güvenli bir alan” açmaya çalışırlar. Yakın ilişkilerinde de gitgide yalnızlaşırlar. 

Yalnızlıktan korunmak için

Psikolog Berra Baş, yalnızlıktan korunmak için şu tavsiyelerde bulundu:

• Daha çok dışarı çıkmak (İç açıcı bir mekânda kitap okumak),

• Uzun zamandır görüşemediği birkaç arkadaşla buluşmak,

• Faaliyetlere yeniden başlamak,

• Erken uyuyup erken uyanmak,

• Kurulan ilişkiler sırasında daha nazik ve sabırlı kalmayı başarmak ve ilişkiyi sürdürebilmeyi devam ettirebilmek,

• Kendinize kötü geldiğini düşündüğünüz ve olumsuz enerjisiyle baskı altına çalışan insanlardan uzak durabilmek, onların bütün baskısına rağmen ‘hayır’ diyebilmek,

• Ferdî olarak yalnız olduğunu düşünüyorsa, psikoterapi alarak durumun ne olduğu fark ederek hayatı kaliteli hale getirebilmek, yalnızlık hissiyle baş etmekte faydalı olmaktadır.

HABER: AYŞENUR AKAY

Haber Merkezi

Etiketler: iletişim, teknoloji, insan
Okunma Sayısı: 1601
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı