"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Gereksiz antibiyotik kullanımı ölümcül zararlara sebep olabilir

20 Kasım 2017, Pazartesi 13:15
Sağlık için büyük önem taşıyan antibiyotik kullanımı ülkemizde halen bilinçsiz kullanım açısından ilk sıralarda. Uzmanlar uyarıyor: “2015 yılında antibiyotik direncinden her yıl 10 milyon kişi ölecek”

13-19 Kasım ise Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası ve 18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü adıyla tüm dünyada toplumu bilinçlendirmek amacıyla çeşitli etkinlikler gerçekleştirilen etkinlikler ile ilgili çok önemli açıklamalardabulunan Antibiyotik  Direncinin Sürveyansı ve İzlenmesi (ADSİ) Çalışma Grubu adınaProf. Dr. Güner Söyletir, “Antibiyotikler, enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde sıklıkla kullanılan ilaçlardır ancak sadece bakterilere karşı etkilidirler. Örneğin üst solunum enfeksiyonlarının sadece %10-15’i bakterilere bağlıdır ancak çoğu hastaya hemen antibiyotik başlanmaktadır işte bu noktada bakterilere karşı direnç gelişimiyle hastalıklarda çaresizlik sürecine giriyoruz” dedi.

“2015 YILINDA ANTİBİYOTİK DİRENCİNDEN HER YIL 10 MİLYON KİŞİ ÖLECEK”

Dünya Sağlık Örgütü’nün  2011 yılında ‘Bugün harekete geçmezsen yarın tedavide kullanacak ilacın olmayacak' sloganıyla direnç sorununa dikkat çekmiş olmasına rağmen bugün itibariyle direnç sorununun artarak devam etmektesine vurgu yapan Prof.Dr.Söyletir, “Ülkemizde son 10-15 yıl içinde bu anlamda çabalar sergilenmiş olmakla birlikte kayda değer bir sonuca ulaşamadığımızı itiraf etmeliyiz. Halen gereksiz ya da uygun olmayan antibiyotik kullanımı % 40- 60 gibi çok yüksek oranlarda seyretmektedir” dedi.

Gereksiz antibiyotik kullanımı sağlık için büyük tehdit oluşturmakla birlikte böbrek yetmezliğinden hasta kaybına kadar bir çok önemli tabloya sebep olabiliyor. Prof.Dr. Söyletir bu sebeple yetkililerin toplumu bilinçlendirmesi için ve gelecekte antibiyotiklere dirençli bakteriler tarafından esir alınmak istemiyorsak harekete geçilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Okunma Sayısı: 1327
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı