"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kısalan günlerde 4 saatten uzun aç kalmayın

26 Kasım 2014, Çarşamba
Prof. Dr. Cahide Yağmur, kısalan günlerde 4 saatten uzun aç kalmamaya özen gösterilmelidir” dedi.

Turgut Özal Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim üyesi. Prof. Dr. Cahide Yağmur, günlerin kısalması ile yemek alışkanlıklarının nasıl olması gerektiğini açıkladı. Yağmur, “Günde 3 temel öğün ile 2 ara öğün ve gün içerisinde 4 saatten uzun aç kalmamaya özen gösterilmelidir” dedi.
 
AZAR AZAR VE SIK ARALIKLI BESLENME

Mevsim değişiklikleri beslenme sorunlarıyla birlikte yorgunluğu iyice tetikliyor. Prof. Dr. Cahide Yağmur günlerin kısalmaya başlamasıyla birlikte beslenmeye daha fazla dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Prof. Yağmur konuya ilişkin şu bilgileri verdi: “Özellikle günlerin kısalmaya başlaması, yazdan kalma alışkanlıkla akşam yemeklerinin geç yenmeye devam edilmesi, gece geç saatlere kayan öğünler mide barsak rahatsızlıklarına neden olabilir. Azar azar ve sık aralarla beslenme de bu dönemde oldukça önemlidir. Düzensiz beslenme ve uzun süreli açlıklar, kan şekerinin dengesiz yükselmesi ve düşmesine neden olabileceği için yorgunluğu daha da kötü hale getirebilir.”

MEVSİM GEÇİŞİNDE SİGARAYA DİKKAT

Mevsim geçişlerinde sigara tüketiminin, bu dönemde yaşanabilecek sorunları tetiklediği için kullanımından uzak durulmasının daha da önem kazandığına işaret eden Prof.. Yağmur, “Sigara içenlerin C vitamini gereksinimi artmaktadır. Bu kişilerin C vitamini alımlarında daha dikkatli olmaları gerekmektedir’ ifadelerini kullandı. Prof. Yağmur şu ikazlarda bulundu: “Bu mevsimde de iyi bir uyku ve sabah kahvaltısı, güne iyi bir başlangıç yapmanızı sağladığı gibi, sağlıklı beslenmenin en temel ilkelerinden biridir. Kahvaltı yapmadan güne başlamak başarısızlık ve yorgunluğun temel nedenidir. Kısaca; öğün atlamadan, dört temel besin grubundan (tahıllar, sebze ve meyveler, et ve süt) her öğün önerilen miktarlarda tüketilmeli, sıvı gereksinimi yeterli miktarda karşılanmalı ve iyi bir uyku düzeni alışkanlığı kazanarak özellikle sabah kahvaltısı yapılmadan güne başlanmamalıdır. Ayrıca balık ve fındık, ceviz, badem gibi kabuklu meyvelere de beslenmemizde yer vermeyi unutmamalıyız. Et grubuna giren balığı, en az haftada bir kez tüketmelisiniz.”

Recep GÖREN / Ankara

Okunma Sayısı: 744
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı