"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kötü karneyi fırsata çevirin

19 Ocak 2016, Salı 13:21
Yarıyıl tatiline günler kala milyonlarca öğrenci ve velileri karne heyecanı sardı.

Birkaç gün içerisinde öğrenciler karnelerini alıp velileriyle paylaşacak. Aile Terapileri ve Terapistleri Derneği (TERAPİDER) Başkanı Uzman Dr. Taner Canatar, bu durumda karne değerlendirmesinin, çocuk açısından gelişimsel bir krize ya da fırsata dönüşmesinin, tamamen anne babaların değerlendirme ve tutumlarına bağlı olduğunu söyledi. 

TERAPİDER Başkanı Uzman Dr. Taner Canatar, yarıyıl tatili için hatalı davranışlar ve öğrencilerde oluşturduğu tahribatlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Dr. Taner Canatar; “Karne değerlendirmesi çocuklarımızın özgüvenini zedeleyici bir biçimde yapılmamalıdır. Öğrenci, düşük notlar nedeni ile gelen olumsuz eleştiri ve yargılamalardan dolayı güven erozyonu yaşarsa, olumsuz bir benlik algısı edinip denemekten vazgeçebilir. Karnede başarısı, okulda belirlenmiş ders programlarına uyumla alakalıdır. Karneyi tüm hayattaki başarıların bir yansıması olarak görmek ve başarısızlıklara büyük anlamlar yüklemek hatalı davranış ve tutumlara yol açacağı gibi öğrencilerin kendilerini topyekun başarısız bireyler olarak algılamalarına neden olabilir.” dedi. 

Çocuğun okulda bir dönem başarısız olması ‘her dönem başarısız olacağı’ ya da ‘hayatta her konuda başarısız olduğu’ anlamına gelmediğini aktaran Canatar, “O yüzden değerlendirme yaparken bu algıyı yansıtabilmek önemlidir.“ ifadelerini kullandı.

'NOTLAR GELİŞTİRİLEBİLİR ANCAK RUHSAL YARALARIN TAMİRİ GÜÇTÜR!'

Her ebeveynin çocuğunun başarısının yüksek olmasını istediğini, düşük not alan çocuğun ailesinin de ‘anne-baba karnesinde’ düşük notlar görmüş gibi hissedebileceğini vurgulayan Cantara, “Bu nedenle çocuklarını kıyaslama, suçlama, psikolojik ya da fiziksel olarak aşırı cezalandırma yollarına yönelebilirler. Aynı şekilde çocuk da iyi bir evlat olmadığı ve görevini yerine getiremediği düşüncesine kapılabilir.Unutulmamalıdır ki düşük notlar yükseltilebilir ancak psikolojisi tahrip olan ve kendine güveni zedelenen bir çocuğun iyileşmesi daha zordur.” şeklinde konuştu.

'DEĞERLENDİRMEDE KULLANILABİLECEK FAYDALI YOLLARI İZLEYİN!'

“Düşük notlar kadar yüksek olanları da görün hatta olumlu olanlardan başlayın.” diyen Taner Canatar şunları söyledi:

“Çocuğun başarılı olduğu yönlerden söz etmek güven yapılandırması sağlar. Düşük notu olan dersleri ‘başarısız’ şeklinde değerlendirmek yerine ‘geliştirilmesi gereken konular’ olarak değerlendirin ve gelişim planı oluşturun.

Çocuğunuzla birlikte başarının desteklenmesi için neye ihtiyaç duyduğunu belirleyin ve geliştirilmesi gereken konulara bu ihtiyaçların karşılanmasından başlayın. Böylelikle sağlıklı bir öz değerlendirme için çocuğunuza fırsat tanıdığınız gibi, gelişimi ve öz güvenini de baltalamamış olursunuz.“

'AİLE TOPYEKÜN DEĞERLENDİRME YAPMALI!'

TERAPİDER Kurucu Üyesi Uzman Psikolojik Danışman Ümran Örkün de karnenin çocuğa ait, ancak çocuğun ilk eğitim yerinin de aile olduğunu aktardı.

Bu yüzden çocuğun gelişimini etkileyebilecek ev içi etmenlerin de değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Örkün şöyle devam etti:

“Aile içi iletişimin ve birlikte geçirilen zamanların kalitesi, çocuğun kendisine ait ayrı bir odası olup olmaması, kardeş ilişkileri, anne baba tutumları da derslere yansıyabildiğinden aile kendi içerisinde de bir değerlendirmeye gitmelidir. Unutulmamalıdır ki alınan karne çocuk kadar aileye de aittir ve ailenin de kendini düzeltip geliştirmesi önemlidir.

Karne ve okul başarısının hayattaki en önemli şey olmadığını, onu her şartta sevip ve kabul edeceğinizi söyleyerek işe başlayın. Her çocuk kendine özgü yetenek ve ilgileri olan bir bireydir ve her çocuğun zekası parmak izi kadar farklıdır. Bu nedenle onu başkası ile kıyaslamayın. Düşük notları konusunda suçlayıcı davranmayın, cezalandırmaya gitmeyin.

Cezalandırma ve suçlama çocuğa hangi konuda yanlış yaptığını ve neyi düzeltmesi gerektiğini öğretmediği gibi çocuğun motivasyonunu da düşürür. Onun yerine kendisini geliştirmesi konusunda ona inandığınızı belirtin ve nasıl destek olabileceğinizi sorun. Kendini yetersiz gördüğü konulara ilişkin birlikte bir değerlendirme yapın ve ikinci döneme ilişkin ulaşılabilir hedefler belirleyin.

Bu konuda geçmişte başarılı olduğu konuları örnek vererek umut aşılayın. Karne notu ne olursa olsun bir dönemin bitmesinin her öğrenci için tatilin başlaması anlamına geldiğini ve çocuğunuzun, dinlenmeye, oynamaya ve enerji toplamaya da ihtiyacı olduğunu unutmayın.”

Çocuk eğitimine dair anekdotlar

Tesettür Risalesi’ni okuyan herkesin ezberindedir; Üstadın annesi için söylediği, “seksen bin zatlardan aldığım dersten kuvvetlidir, annemden aldığım manevî telkinat” şeklindeki sözleri…

http://www.yeniasya.com.tr/aile-saglik/cocuk-egitimine-dair-anekdotlar_369016

Cenab-ı Hakk'ın değerli emanetleri: Çocuk eğitiminin püf noktaları...

Cenab-ı Hakk'ın bir güzel emaneti ve hediyesi olan çocukların eğitimi oldukça önemlidir.

Çocukların öncelikli hedef olarak hem dünya hem de ahiret hayatlarını tehlikelerden korumak ve çocukların maddi ve manevi ihtiyaçlarını gidermek anne ve babaların en önemli vazifelerindendir. 

http://www.yeniasya.com.tr/aile-saglik/cenab-i-hakk-in-degerli-emanetleri-cocuk-egitiminin-puf-noktalari_378568

Okunma Sayısı: 2478
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı