"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kulak çınlaması deyip geçmeyin

14 Ağustos 2015, Cuma 15:27
Bursa Özel Medicabil Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Gültekin Akbulut, kulak çınlamasının hastalık olarak kabul edilmemekle birlikte önemli bir hastalığın belirtisi olabileceğini söyledi.

Op. Dr. Akbulut, “Kapsamlı bir değerlendirmeyle, kulak çınlamasının altında yatan hastalık ya da hastalık durumu tespit edilmelidir.” dedi.

Ortamda sesli bir uyaran olmadan, kişinin bir ses veya gürültü algılamasına kulak çınlaması dendiğini belirten Op. Dr. Akbulut, bu ses algılamasının uğultu, gürültü, çınlama, tıslama gibi çok çeşitli nitelikte, devamlı veya zaman zaman şiddetli ya da hafif olabileceğini dile getirdi.

Kulak çınlamasının toplumda yaygın olarak hastalık olduğuna dair yanlış bir bilgi bulunduğunu vurgulayan Özel Medicabil Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Gültekin Akbulut, “Neredeyse toplumun tamamı hayatın bir bölümünde kulak çınlaması hissetmesine rağmen, yaklaşık yüzde 5 oranda bireyde çınlama ciddi ve gerçekten rahatsız edici şekilde hissedilir. Nesnel çınlama dediğimiz birinci grup çınlamalarda, dolaşım sistemi hastalıkları, kulağın havalanmasını sağlayan östaki tüpü ile ilgili nedenler araştırılmalıdır. Öznel çınlamada nedenlerin bir kısmı kulakla ilgilidir. Örnek olarak gürültüye veya yaşa bağlı işitme kayıplarında, Menier (iç kulak tansiyonu) hastalığında, otosklerozda (orta kulak kireçlenmesi) kulak kaynaklı çınlama veya uğultular olur. Kulak dışı nedenler olarak da, tiroid hastalıkları, hiperlipidemi (yüksek kolesterol), bazı vitamin ve mineral eksiklikleri, nörolojik hastalıklar, bazı ilaçların kullanımlarına bağlı olarak çene ekleminden kaynaklı veya psikolojik hastalıklar çınlama belirtisi olabilir.” şeklinde konuştu.

Bir belirti olan çınlamada doğru yaklaşımın, çınlamaya neden olan hastalığın öncelikle Kulak Burun Boğaz hekimi tarafından araştırılıp nedene yönelik tedavilerin düzenlenmesi olacağına dikkat çeken Op. Dr. Akbulut, “Çınlamaya neden olan hastalığın tedavisi ile beraber, hastayı rahatsız eden çınlamaya yönelik tedaviler planlanmalıdır. Bu tedavilerin işitme cihazı benzeri çınlama cihazları ya da bazı ilaç kullanımları gibi alternatifleri vardır.” dedi.

Etiketler: kulak çınlaması
Okunma Sayısı: 2469
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı