"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Meyveli soda sevenler dikkat!

29 Aralık 2014, Pazartesi 09:25
Prof.Dr.Gültekin satışta bulunan içecekler üzerinde yaptığı araştırma sonuçlarını paylaştı

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı ve Türkiye Bilimler Akademisi Üyesi Prof. Dr. Gültekin'in sürekli tüketimi bulunan meyveli gazoz ve sodalarda yapmış olduğu araştırmaya göre ''meyveli gazozlarda ve meyve aromalı maden sularında antioksidan olarak C vitamini veya meyve suyu, koruyucu olarak da sodyum benzoat kullanıldığını tespit ettiğini'' belirtti.

C vitamini ile sodyum benzoatın bir arada kullanılmasının ölümcül riskleri bulunduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Gültekin, şöyle konuştu: ÇOK BÜYÜK TEHLİKE VAR "İçeceklerde mikroplar çoğalmasın diye koruyucu maddeler kullanılıyor. Ayrıca konulan bazı maddeler bozulmasın diye de C vitamini ekleniyor. Bu iki madde, yani C vitamini ve koruyucu olarak kullanılan sodyum benzoat, ikisi bir arada olduğu vakit, şayet bekleme esnasında ısıya veya ışığa maruz kalırsa o vakit C vitamini ile koruyucu olarak kullanılan sodyum benzoat birleşiyor ve insanlar için kati, yüzde 100 kanserojen olan 'benzen' denilen madde oluşuyor. Maalesef çok büyük tehlike mevcut.

EN BÜYÜK TEHKİLE: BENZEN

Gültekin, bazı içeceklerde antioksidan olarak C vitamini yerine tabii meyve suyu kullanıldığını, tabii meyve sularında da C vitamini bulunduğunu ve aynı şekilde koruyucu olarak kullanılan sodyum benzoatla birleşip kanserojen benzen maddesine dönüşebildiğine işaret etti. Gültekin, bunlara ek olarak sodyum benzoatın, DNA'ya da ziyan verme potansiyeli bulunan bir katkı maddesi olduğunu söyledi.

ÜRETİCİ DE BİLMİYOR

Prof. Dr. Gültekin üretici, satıcı ve tüketicileri de uyardı: 

-Üretici, C vitamini ve sodyum benzoatı beraber kullanmasın. Formülasyonlarını kolaylıkla değiştirebilirler. Sodyum benzoat yerine diğer bir koruyucu veya C vitamini yerine diğer bir antioksidan kullanabilirler. İkisini bir araya getirmezlerse bu risk ortadan kalkar.

-Bu ürünleri satan market, bakkal veya süper marketler hiçbir içeceği güneşe maruz kalacak şekilde ve yüksek derecede ısınacağı şekilde muhafaza etmesinler. - İnsanlar daimi içtiği içeceklerin içindekiler bölümüne baksın. Benzoik asit veya sodyum benzoat ile C vitamini, başka ismiyle askorbik asit, ikisinin birlikte olduğu ürünleri tercih etmesinler.

Okunma Sayısı: 1369
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı