"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Obez ebeveynlerin çocukları gelişimsel bozukluğa daha açık

02 Ocak 2017, Pazartesi 20:35
Bilim adamları, obez ebeveynlerin çocuklarının gelişimsel aksaklık riskine daha açık olduğunu bildirdi.

ABD Sağlık Bakanlığına bağlı Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) tarafından yapılan araştırmada, obez anne ve babaların çocuklarının, erken gelişim safhasında sosyal, zihinsel ve motor yetenekleri bakımından yaşıtlarının gerisinde kaldığı belirlendi.

Sağlık Bakanlığının New York Eyaletinde yürüttüğü "Upstate Kids" sağlık taramasının verilerini kullanan araştırmacılar, 2008-2010 arasında, doğumdan 4 ay sonra taramaya katılan 5 binden fazla anne ve çocuğa ait test sonuçlarını incelemeye aldı.

New York dışında kalan eyaletteki tüm yerleşimleri kapsayan araştırmada çocuklar, dört aylıktan üç yaşını tamamlayana kadar altı periyodik gelişim testine tabi tutuldu.

Testlerde, obez annelerin çocuklarının yüzde 70'inin, ince motor yetenekleri denilen el ve parmak gibi küçük kas gruplarını kontrol etmeye yönelik yeteneklerin gelişiminde yaşıtlarının gerisinde kaldığı tespit edildi. Ayrıca obez babaların çocuklarının yüzde 75'inde sosyal yetilerinin zayıf olduğu, her iki ebeveyni de obez olan çocukların ise problem çözme testlerinde yaşıtlarından üç kat fazla başarısız olduğu gözlendi.

 Ebeveyn obezitesinin neden çocuk gelişiminde aksaklığa yol açtığının kesin olarak bilinmediğini kaydeden araştırmacılar, obezitedeki vücut iltihaplanmasının gebelikte çocuğun beyin gelişimine ket vurabileceği veya obezitenin gen ifadesini olumsuz etkileyebileceği gibi varsayımlar üzerinde duruyor.

NIH'ye bağlı Çocuk Sağlığı ve İnsan Gelişimi Enstitüsü tarafından yürütülen araştırmanın sonuçları Amerikan Pediatri Akademisi yayını "Pediatrics" dergisinde yayımlandı.     

AA

Okunma Sayısı: 1156
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı