"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Prof. Dr. Tanyeli: Bir hücrenin yaratılışını düşünüyorum da aklım duruyor

26 Nisan 2015, Pazar 17:26
Prof. Dr. Atila Tanyeli, kök hücrenin önümüzdeki yüzyılın en önemli tedavi şekli olacağını söyledi.

Tanyeli, "Kök hücreleri kendilerini yenileme, farklı hücrelere yönelme, kendiliğinden çoğalabilen (klonal) ve bulunduğu organ ve dokulara yerleşebilme (engraftment) potansiyeline sahip. Günümüzde kök hücre nakli (KHN) birçok hastalıkta hayat kurtarmaya vesile olabilecek çok önemli bir tedavi şekli." dedi.

Adana Büyükşehir Kent Konseyi Engelli Meclisi ve Talasemi Federasyonu’nun ortaklaşa Taşköprü Otel’de düzenlediği sempozyumda 'Kök Hücrenin Dünü Bugünü ve Yarını' konulu sunumu yapan Tanyeli, kök hücre konusunda hızlı gelişmelerin yaşandığını kaydetti.

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Çocuk Hematolojisi Pediatrik Kemik İliği Nakil Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Atila Tanyeli, “Önümüzdeki on yıl hücre tedavilerinin çok konuşulacağı bir dönem olacaktır. Özellikle kök hücrelerin yoğun rejenerasyon (yenilenme) ve diferansiyon (Kök hücreler kendini yenileme ve spesifik hücrelere dönüşebilme yeteneğine sahip hücre) kapasiteleri nedeniyle doku mühendisliği ve hücresel tedavilerde uygulamakta. Kök hücreleri kendilerini yenileme, farklı hücrelere yönelme, kendiliğinden çoğalabilen (klonal) ve bulunduğu organ ve dokulara yerleşebilme (engraftment) potansiyeline sahip.” diye konuştu. Tanyeli, günümüzde kök hücre naklinin (KHN) birçok hastalıkta hayat kurtarıcı çok önemli bir tedavi şekli olduğuna dikkat çekti.

"BİR HÜCRENİN YAŞAMINI DÜŞÜNÜYORUM DA AKLIM DURUYOR"

Çukurova Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oktay Kadayıfçı ise 'Kordon Kanı Bankacılığı' konusundaki sunumunda, hayal etmenin bilgiden çok daha önemli olduğunu ifade etti. Hayal edilen her şeyin inanılmaz biçimde gerçekleştiğini dile getiren Kadayıfçı, “En çok bilen daha hiçbir şey bilmiyor. Bütün bu teknolojide biz doktorlar neyiz? Doktorlar bir yere girip bir hastalığı tedavi eden insanlar olmamalıyız. Tıbbi bilgisi fazla insanla gerçek hekim arasında çok fark var. Biz hastanın sağlık sorununa bağlı yaşam kalitesini artırmalıyız. O insanın yüreği, duyguları ve toplum içinde yeri var. Hastayı tedavi ederken öyle bir hatalı konuşursun ki o intihar eder. Doktor olduğunuz zaman yaşam kalitesini artırmalı.” şeklinde konuştu. 

 

RİSALE-İ NUR VE HÜCRE BİLİMİ

Risâle-i Nur'da, insanın temel yapı taşı olan hücrelerin de adeta küçültülmüş insan modeli gibi ihtiyaçlarını kendine çekme, yakalama, zararlıları itme, yeniden şekil verme ve yeni bir hücre doğurma şeklinde beş temel yetenekleri izah edilmektedir.

RİSALE-İ NUR VE GENETİK

Genetik bilimi, hücrenin ve insanın temel yapıtaşı olan ve tüm bilgileri depolayan, büyük bir kütüphaneye bile sığmayacak bilgilere sahip nükleik asitleri inceler. Yani bir hücrenin motor kısmıyla ilgilenir. Cenâb-ı Hakk'ın Hafiz ismi tüm genetik bilgileri, bu gözle görülemeyen nükleik asit parçacıklarına yükleyerek muhafaza etmiştir. Günümüz itibariyle yapılan tüm genetik çalışmalar bu şifreyi çözmeye yöneliktir. Yine insan nevinin çoğalmaya meyilli olduğu bilinmektedir. Tüm yaratılmışlar içerisinde yaratılış biçimi Kur'ân'da açık şekilde izah edilmiş olan bir yaratık olarak da insanın yeri ayrıdır. Yaratılış teorilerinin yüzyıllardır tartışıldığını ve günümüzde halen tartışılmakta olduğunu göz önüne aldığımızda, özellikle 'kök hücre' kavramının gelişmesi bizlerin yaratılış olayını aklımıza kabul ettirmemizi daha da kolaylaştırmıştır. İkinci yaratılışın birinci yaratılıştan daha kolay olduğunu Bediüzzaman Hazretleri ifade etmektedir. Anne ve babadan gelen iki yarım genetik materyalden trilyonlarca hücrenin oluştuğunu artık neredeyse herkes bilmektedir. Kök hücre ile ilgili çalışmaların artması, kök hücrenin önemli bir kaynağının kemik iliği olduğunun gösterilmesi ve bir kök hücreden başka bir dokuya ait hücreye dönüşümün gerçekleştirilmesi gibi olaylar insanın yeniden dirilişi ve 'Acbuzzeneb gerçeğini' daha kolay anlamamıza sebep olmuştur.

 

Okunma Sayısı: 2106
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı