"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Psikosomatik: Ruhumuzun karnı ağrırsa

02 Ağustos 2018, Perşembe 00:22
Baş ve karın ağrısı, baş dönmesi ve bayılma nöbetleri gibi bazı hastalıkların sebebi psikolojik olduğunu belirten Prof. Dr. Beate Herpertz-Dahlmann, Çocuklardaki psikosomatik ağrıların en yaygın sebebi ise başarı baskısının büyük olması” olduğunu söyledi.

Almanya’da psikosomatik belirtiler tesbit edilen çocukların tedavi gördüğü merkezlerden biri  Aachen Teknik Üniveristesi (RWTH) Çocuk ve Gençlik Hastanesi bünyesindeki Psikyatri, Psikosomatik ve Psikoterapi Kliniği. Buradaki çocukların ağrılarının kaynağında, genelde gündelik hayatın gerekleriyle başa çıkamama korkusu yatıyor. DW’de yer alan habere göre, kliniğin başhekimi Prof. Dr. Beate Herpertz-Dahlmann, buradaki hasta profilini şöyle tarif ediyor: “Hayata dair kendilerine yüksek hedefler belirleyen, ancak bu beklentilerini gerçekleştirmeyi başaramayan çocuklar. Bazıları aylardır okula gitmiyor.”

Okul ve aktivite stresi

Yorucu okul stresine bir de boş zaman aktivitelerinin stresi ekleniyor. Okuldan sonra spor etkinliğine, oradan da müzik dersine koşturan çocuklar, bu yoğun tempoyu haftanın birkaç günü devam ettirmek zorunda kalıyor. İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, ilköğretim öğrencilerinin yüzde 88’inin programında hemen hemen hiç boşluk yok. Araştırmacılar, normalde zevk veren hobilerin bile bu yoğun programın getirdiği baskı ve yorgunluk sebebiyle külfete dönüşebildiğini kaydediyor.

Zorlamak çözüm değil

Çocukların sağlığı konusunda öncelikli olarak sorumluluk ebeveynlerin. Onlar elbette evlatları için en iyisini istiyor. Eğitimleri konusunda da amaç en üst seviyeye ulaşmaları. İyi bir meslek sahibi olabilmeleri için çocuklar, üst düzey liselere gönderiliyor. Oysa bazı öğrencilerin kapasitesi bu seviyedeki bir eğitime uygun değil. Çocuklar ayrıca, yetenek ve ilgilerinin olup olmadığına bakılmaksızın  spor, müzik ve diğer dallardaki aktivitelere zorlanıyor. Prof. Dr. Beate Herpertz-Dahlmann, bazı ebeveynlerin de tam tersine çocuklarını en ufak bir baskıya maruz bırakmadığını söylüyor ve ekliyor: “Oysa bugün insanların performanslarıyla değerlendirildikleri bir toplumda yaşıyoruz. Bu durum çocuklar için de geçerli.”

Çocukları dinlemek için yeterli zaman yok

Alman Robert Koch Enstitüsü’nün Çocuk ve Gençlik Sağlığı konulu son araştırmasına göre çocuk ve gençlerin yüzde 20’si çeşitli psikolojik rahatsızlıklardan muzdarip. 2003 yılından bu yana yapılan araştırmada söz konusu oran hemen hemen hiç değişmedi.

Doktorlar, bu vak’aların büyük bir bölümünün aslında psikosomatik rahatsızlıklar olduğu kanaatinde. Prof. Herpertz-Dahlmann “Psikosomatik semptomlar dolayısıyla tıbbî yardım arayan çocukların oranında bariz bir artış söz konusu” diyor. Çocuk doktoru ve Almanya Çocuk ve Gençlik Hekimleri Derneği Başkanı Thomas Fischbach ise ebeveynlerin çoğunun çocuklarına yardım edecek yeterlilikte olmadığını belirtiyor. Eskiden dede ve büyükanne gibi aile büyüklerinin de çocukların eğitim sürecine destek olduğunu, ancak günümüzdeki modern çekirdek ailelerde bu destekten yoksun kalındığını belirten Dr. Fischbach, “Bu sebeple de artık daha erken bir safhada tıbbî yardıma başvuruluyor” tesbitini yapıyor.

Ebeveynlerin desteği gerekiyor

Aachen’deki Psikyatri, Psikosomatik ve Psikoterapi Kliniği’nde özel bir psikosomatik hastalıklar servisi mevcut. Burada çocuk doktorlarıyla psikoterapistler ortaklaşa çalışıyor. Kliniğin başhekimi Prof. Dr. Beate Herpertz-Dahlmann, çocuklara yardımcı olabilmek için iki noktanın önemli olduğunu söylüyor: “Öncelikle çocukların hayat şartlarında nelerin değişmesi gerektiğini tesbit etmeye çalışıyoruz. Bazen okuldaki baskının azaltılması ya da birkaç spor ve müzik aktivitesinin listeden çıkarılması gerekiyor. Bu şekilde genç hastaların biraz olsun nefes almasına yardımcı olabiliyoruz.”

Tedavinin ikinci temel direğini ise başhekim şöyle açıklıyor: “Çocuklar kliniğinimizde ayrıca, ağrılarıyla  gündelik hayatta nasıl başa çıkabileceklerini öğreniyor. Şiddetli karın ağrısına rağmen iki saat de olsa okula gitmeleri önemli bir başarı.”

Etiketler: sağlık
Okunma Sayısı: 1851
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı