"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sıcak havalar kadar klimalara da dikkat edin!

07 Ağustos 2015, Cuma 15:51
Havaların ısınmasıyla birlikte klima kullanımı artıyor. Ancak bilinçsiz klima kullanımı, kas tutulması ve yüz felci gibi rahatsızlıklara davetiye çıkarıyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ali Cımbız, “Klima kaynaklı sağlık problemleri, genellikle bilinçsiz veya aşırı klima kullanılması yüzünden ortaya çıkar.” dedi. 

Aşırı sıcak nedeniyle terleyen kişilerin kaslarının gevşediğini kaydeden Cımbız, böyle bir anda klimanın etkisiyle karşılaşan kişide, şiddetli kas ağrıları ve kas tutulmalarının yaşanabileceğine dikkat çekti. Bu duruma hapşırma, geniz akıntısı, gözlerde sulanma-yaşarma, kuru öksürüğün de eklendiğini belirten Cımbız, “Bu sebeple klimanın verdiği havanın direkt olarak yüz ve vücudun diğer bölgelerine isabet etmemesi gerekir. Eğer klimanın yönü çevrildiği halde boyun ve omuz bölgesinde tutulma hissi ve ağrılar yaşanıyorsa, o bölgeler bir şal ile sarılıp soğuk havanın temas etmesi önlenebilir.” diye konuştu.

Uzun süre restoran ve alışveriş merkezi gibi kapalı mekanlarda durulması gerekiyorsa, klimanın verdiği serin havadan olabildiğince korunmak gerektiğini dile getiren Cımbız, “Özellikle aşırı serin olan mekandan dışarı çıkıldığında direkt sıcak havayla temas eden vücut tutulmaya ve kaslarda ağrı oluşumuna daha müsaittir. Bu yüzden fıtık problemi ve kireçlenme sorunu olan kişilerin özellikle tedbirli olmaları gerekir.” ifadelerini kullandı.

ARAÇ KLİMALARI

Araba içinde kullanılan klima, solunum yolu hastalıklarından bronşit, sinüzit ve zatürreyi tetikleyebileceğini belirten Cımbız, “Ayrıca göz ve beyin iltihabı, bademcik iltihabı ve bazı kas hastalıklarına da sebep olabilir. Yüze çok fazla temas eden klima, nadiren de olsa yüz felcine yol açabilir. Bu nedenle soğuk havanın yüz ve göğüs bölgesine direkt gelmesi önlenmelidir.” şeklinde konuştu. Cımbız, “Klima doğru kullanılıp düzenli olarak bakımı yapıldığında tehlike yaratmaz. Alınacak bazı önlemlerle oluşabilecek hastalıklarından da korunabilinir. Klima içindeki filtrelerin bakterilere karşı koruyucu özellikte olması tercih edilmeli. Klimanın en uygun serinletme ısı seviyesi ise 18 derecedir. Klimanın ayarı yapılırken aniden en soğuk konuma getirilmemeli, ortam yavaş yavaş belirli zaman aralıklarıyla soğutulmalıdır.” açıklamasında bulundu.

Okunma Sayısı: 3432
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı