"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Türkiye’nin yüzde 70’i neden kanser riski taşıyor?

24 Kasım 2014, Pazartesi
D vitamini eksikliğinin çağımızın hastalıklarından olan kanser hastalığının sebeplerinden biri olduğuna dikkat çeken, Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, “Türkiye’nin yüzde 70’i de D vitamini eksikliği yaşıyor” dedi.

Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, Dünya D Vitamini Komitesinin Kasım ayını “Vitamin D Farkındalık Ayı” ilân ettiğini belirterek, D vitamini eksikliğinin zararlarına değindi. D vitamini eksikliğinin kansere ve birçok hastalığa sebep olduğunu belirterek, D vitamini eksikliğinin nasıl giderileceğine dair çok önemli açıklamalarda bulundu. D vitamini eksikliğinin çağımızın belâsı kanser hastalığının da sebeplerinden biri olduğuna dikkat çeken, Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, “Dünya genelinde yapılan araştırmalara göre, D vitamini eksikliğinde ilk sırada, yüzde 90 gibi büyük bir rakamla, yaz güneşi görmeyen ülkelerin başında gelen Kanada geliyor. Kanada’yı, yüzde 60’la Amerika ve yüzde 55 ile Avrupa ortalaması takip ediyor. Bu araştırmaya göre, Türkiye’nin yüzde 70’i de D vitamini eksikliği yaşıyor. Her 10 kişiden 7’sinde D vitamini eksikliği var” dedi.

Kanserin başlangıç sebebi

D vitamini eksikliği özellikle cilt kanseri, kolon kanserleri ve meme kanserine sebep olduğu araştırmalarla ispatlandı. Yapılan araştırmalara göre düşük seviyedeki D vitamini sadece kemik erimesi riskini yüzde 300 artırmakla kalmıyor, aynı zamanda açıklanamayan kemik ağrılarına da sebep oluyor. Araştırmalara göre, sırt ağrısı çekenlerin yüzde 80’inde D vitamini eksikliği gözlemleniyor. D vitamini eksikliğine bağlı kanser gelişimine yönelik dünyada çeşitli çalışmalar yapıldığını belirten Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, ‘’Bilimsel çalışmalar, D vitamini eksikliğinin kanser riskini arttırdığını ortaya koyuyor. Hatta D vitamini eksikliği, kanser gelişmiş insanlarda da uygulanan tedaviyi de kötü etkileyebiliyor. Bu nedenle mutlaka güneş ışınlarının dik gelmediği zamanlarda önerilen süre kadar güneşe çıkmak ihmal edilmemeli’’ uyarısında bulundu.

Yüzde 95’i güneşten 

Çocukların erişkinlere göre D vitamini ihtiyacı daha fazladır. Kemikleri ve dişleri güçlendiren D vitamini çocukluk çağında yeterince alınmazsa bu eksiklik “Raşitizm” hastalığına yol açar. Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, “Yaz aylarında D vitamini ihtiyacımızın yüzde 95’ini güneşten karşılayabiliyoruz. Sonbahar ve kış aylarında evden çıkma sıklığı azaldıkça D vitamini eksikliği baş gösteriyor. Son yapılan araştırmalar gösteriyor ki, D vitamini eksikliği sadece kemikleri etkilemiyor, Kandaki kalsiyum ve fosforun normal sınırlarda kalmasını sağlayarak kemik erimesini önleyen D vitamini eksikliğinde kemik erimesini tetikler. Alerjik hastalıklar, kanser, metabolizma ile ilgili rahatsızlıklar ve kalp hastalıklarının D vitamini eksikliğiyle olan ilişkisi araştırmalarla kanıtlandı” diye konuştu.

Çocuklarda d vitaminine dikkat! 

Doç. Dr. Akgül, Çocukların erişkinlere göre D vitamini ihtiyacı daha fazla olduğuna dikkat çekerek, “Kemikleri ve dişleri güçlendiren D vitamini çocukluk çağında yeterince alınmazsa bu eksiklik “Raşitizm” hastalığına yol açar” dedi. 

D Vitamini eksikliği olmaması için yapılması gereken 5 şey;

1. Yaz mevsiminde mümkün olduğunca D vitamini depolamak,
2. Deride D vitamini sentezleyen ışınların en dik saatlerinde direkt deriye temas etmesini sağlamak,
3. Deriden güneş ışınlarını, pencere, araba camı ve giysiler engellediği için, her gün saat 11:00 ile 15:00 arasında, 20-25 dakika dışarıda kremsiz yüz ve ellerin güneş görmesini sağlayarak geçirmek,
4. Vitamin D açısından zengin, somon, sardalya, uskumru, ringo, lüfer, ton balığı gibi yağlı balıklar tüketmek,
5. Vitamin D takviyeleri almak.

Okunma Sayısı: 1119
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı