"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yaratılış harikası bir şifa vesilesi: Çam Balı

16 Temmuz 2018, Pazartesi 21:30
Veteriner Fakültesince yürütülen çalışma kapsamında, 2 yıl boyunca Akdeniz ve Ege bölgelerinden bal örneği alınarak Türkiye coğrafyasına ait çam ballarında antioksidan ve antibakteriyel potansiyel araştırıldı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesince yürütülen Türkiye coğrafyasına ait çam ballarının antioksidan ve antibakteriyel potansiyeline yönelik araştırmada, çam balının özellikle enfeksiyona bağlı hastalıklarla mücadelede destekleyici etkisinin bulunduğu belirlendi.

Çalışmayı yürüten ekipte yer alan OMÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevat Nisbet,  yaptığı açıklamada, arıların çiçek nektarları veya bitkiler üzerinde yaşayan bazı canlıların ürettikleri salgılardan topladıkları ve enzimatik olarak değişikliğe uğratarak yaptıkları balın besleyiciliğinin yanı sıra yüzyıllardan beri şifalı bir ürün olarak kullanıldığına işaret etti.

Antibakteriyel ilaçlar çözüm değil

Dünyanın pek çok ülkesinde hastalıklarla mücadele konusunda destekleyici stratejiler üzerine çalışmalar yürütüldüğüne dikkati çeken Nisbet, bu kapsamda kendilerinin de Türkiye coğrafyasına ait çam ballarının antioksidan ve antibakteriyel potansiyelinin araştırılmasına yönelik çalışma yaptıklarını söyledi. Amaçlarının hastalıklarla mücadelede tedaviyi destekleyici alternatif ürünler geliştirmek olduğunu belirten Nisbet, “Antibakteriyel ilâçların kullanılması, aynı zamanda dirençli hastalık oluşturan etmenlerin ortaya çıkmasına neden olmakta. Uygunsuz ve gereksiz kullanımları sonucu gelişen direnç nedeniyle etkilerini önemli oranda kaybetmiş olan antibiyotikler sağlığı tehdit edebiliyor. Bu nedenle çam balı ile destekleyici tedavi yöntemlerini araştırdık” dedi.

Yüzde 92 Türkiye’de üretiliyor

Dünya çam balı üretiminin yüzde 92’sinin Türkiye’de gerçekleştirildiğine dikkati çeken Nisbet, şunları kaydetti: “Bu kapsamda yaklaşık 2 yıl süren araştırmamızda Akdeniz ve Ege bölgelerinden 14 bal örneği alarak laboratuvar ortamında araştırma yaptık. Balın antibakteriyel etkinlik düzeyleri ile antioksidan ve fenolik bileşiklerini analiz ettik. Elde ettiğimiz değerler çiçek, akasya, ayçiçeği ve kestane ballarına oranla daha yüksek ve verimli çıktı. Hastalıklarla mücadele konusunda destekleyici olarak yaraların iyileştirilmesinde balın yararını belirledik. Çam balının besin maddesi ve enerji kaynağı olarak kullanılmasıyla beraber çeşitli hastalıklarda destekleyici tedavi olarak kullanılması son derece önemli.”

***

Tıklayınız:

Hediye-i Rahmet: Bal

Hediye-i Rahmet: Bal -2

***

Okumak için tıklayınız:

Allah'ın Şafi isminin tecellisi 'Arı sütü'

Kovandan çıkmadan satılıyor: ''Fiyat bile sorulmadan alınıyor"

Dikkat çeken araştırma: Arılarla ilgili yeni bir tefekkür penceresi

AA

Etiketler: çam balı, bal, arı, nahl suresi
Okunma Sayısı: 1238
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı