"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yüksek dozda ve sık tüketilen parasetamol kalbe zarar

03 Mart 2015, Salı 16:27
İngiliz bilim adamları, birçok ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçta bulunan parasetamol adlı etken maddenin uzun süre ve yüksek dozda tüketilmesinin kalbe zarar verebileceğini belirledi.

İngiliz bilim adamları daha önce yapılmış 8 ayrı araştırmaya dayanarak günde 3 gram parasetamol tüketenlerin ölüm riskinin yüzde 63'e kadar çıkabileceğini saptadı.

Parasetamol içeren haplardan haftada 15 adet tüketenlerde ise kalp-damar hastalığına yakalanma riskinin yüzde 68'e kadar çıkabileceği görüldü.

Bilim adamları, söz konusu etken maddenin yüksek dozda kullanımının mide, bağırsak, böbrek hastalıklarına da davetiye çıkarabileceğine dikkati çekti.

Genellikle hap şeklinde, 500-1000 miligram dozda, çoğu reçetesiz satılan parasetamol içeren ilaçlardan ömürlerinde 500 gramdan fazla tüketenlerin de böbrek hastalıklarına yakalanma riskinin yaklaşık 2 kat arttığı ortaya çıktı.

Leeds Hastanesi'nden Profesör Philip Conaghan ve ekibi, tıp camiasının düşündüğünün aksine parasetamolün tehlikeli olabileceği uyarısında bulundu.

Daha önce yapılan araştırmalar fazla parasetamolün karaciğere zarar verdiğini göstermişti.

Araştırmanın sonuçları İngiliz "Annals of The Rheumatic Diseases" dergisinde yayımlandı.

AA

Etiketler: kalp, zarar, ağrı kesici
Okunma Sayısı: 2857
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı