"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Akıl-vahiy münasebeti

Ali FERŞADOĞLU
15 Haziran 2017, Perşembe
Gerçeği bulmada en büyük cihazlarımızdan birisi, akıldır.

Akıl, anlama, ölçme, değerlendirme âletidir. Hakikat asla onsuz anlaşılamaz. Ne var ki, gerçeğe ulaşmanın yegâne ölçüsü, tek vasıtası da o değildir. 

Gözün görme sınırı olduğu gibi, aklın da bir hududu vardır. Gerçekler ise sınırsızdır. Derya bardağa sığdırılamaz, ancak bardakla bir kıyas yapıp büyüklüğü hakkında kanaat elde edilebilir. Sonsuz bir umman olan müşahede (fizik) ve gayb (metafizik) âleminin hakikatlerini elbette küçücük aklımız kendi başına kavrayamaz, ölçüp biçemez, tartamaz. Şu halde ezelden ebede her şeyi kuşatan vahiy ve vahyin mahsulü Kur’ân gibi “her şeyi gören” görüş ufku lâzım ki her şeyi ihata etsin... Dolayısıyla kâmil mânâda hakikate ancak İlâhî vahiyle ulaşmak mümkün. 

Hepimiz yaşayarak ve vicdanen biliyoruz ki, akıl ne kadar üstün olursa olsun, kendinden büyük bir projektör yol göstermediği takdirde hakikati bütün yönleriyle kavraması imkânsız. Fevkalâde akıllı, zeki bir ilim adamının yabancı bir ülke veya müzeyi ziyaret ettiğini düşününüz. Mutlaka bir rehbere ihtiyaç duymayacak mı? 

Şu fıkra, konumuzu oldukça aydınlatır:

Şehre gelen papazın biri, Müslüman bir çocuğa kilisenin yolunu sorar:

 “Yavrum, ben yabancıyım, kilise nerede, yolunu gösterir misin?”

 “Peki amca...” der ve onu kiliseye götürür. 

Yaklaşınca: “Yavrum, seni çok sevdim! Şu parayı ve şekerleri al; yarın kiliseye gelirsen sana Cennetin yolunu gösteririm.”

Çocuk şöyle der:

 “Peki, ama sen kilisenin yolunu bile bilmiyorsun; Cennetin yolunu nasıl göstereceksin!”

Okunma Sayısı: 1757
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı