"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“Allah gökleri ve yeri altı günde yarattı” ne demektir?

Ali FERŞADOĞLU
28 Haziran 2015, Pazar
Kâinatın sahibi ve mutasarrıfı, Kur’ân’da, kainatın ve içindekilerin Sahibi, Yöneticisi, “Yeri ve göğü altı günde yarattığını”1 ferman buyuruyor.

Altı gün ne demektir? Dünya günü mü, başka günler mi sözkonusu?

Gün, fizik âleminde (diğer gezegenlerde) ve dünyamız coğrafyasında farklıdır. Her bir gezegenin, “Dönme ve Dolanma Periyodu” vardır. 

Yani, dünyanın mihveri üstündeki hareketiyle, gece gündüz; senelik mihveri, periyodu üstündeki hareketiyle, seneler meydana gelir. Buna göre, dünya günleri de farklıdır. Kış günleri ve Kuzey kutbu yakınlarında güneşin doğuş ve batışı arasında 4, bazen 9 saat fark var. Kimi zaman bir hafta, kimi zaman bir ay güneş batmaz.

Gezegenler ve başka yıldızlarda bir gün, dünya günü hesabıyla bir on, yüz, bin, elli bin sene olabilir. 

Maddî âlemde, yani gezegenlerde bile gün ve sene farklıdır. Şu halde, yaratılış ve gayb âlemindeki gün, elbette bizim dünya günümüzle benzemez ve aynı olamaz.

Kur’ân’da haber verilen altı gün, dünya günümüzle değil, yaratma günü, yani devirlerle ilgilidir.  

Ki, dünya günleri ile, gayb âleminin günleri şöyle kıyas edilir: Sonra bütün işler, sizin gününüzle bin sene kadar uzun olan kıyamet gününde Ona arz edilir.3 Melekler ve Cebrâil, elli bin sene uzunluğunda bir gün olan kıyamet gününde, Allah’ın emrini almak üzere Arşa yükselirler.4

Kur’ân-ı Kerîm’de göklerin ve yerin altı günde, arzın iki günde, bitki ve hayvanların ise dört günde yaratıldığı nazara verilir. Bir hadiste de, Allah’ın toprağı Cumartesi, dağları Pazar günü, ağaçları Pazartesi, madenleri Salı, Nur’u Çarşamba günü, hayvanları Perşembe günü, Hz. Âdem’i de Cuma günü ikindi vakti sonunda yarattığı belirtilir. 

Dipnotlar: 

1- Kur’ân, A’raf, 54, Hud, 7.

2- Barla Lâhikası - Mektup No: 248 - s. 1543.

3- Kur’ân, Secde, 5. 

4- A.g.e., Meâric, 4.

Okunma Sayısı: 2982
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Garib Doğu

    28.6.2015 07:46:40

    Altı gün meselesi, 14. söz,Birincisi başlığı altında şöyle izah edilmektedir.'' Altı günde gökleri ve yerleri yarattık'' demek olan,hem belki bin ve elli bin sene gibi uzun zamandan ibaret olan eyyam-ı Kur'aniye ile,insan dünyası ve hayvan alemi altı günde yaşayacağına işaret eden hakikatı ulviyesine kanaat getrirmek için'',İnsan hayatının altı gün,yani 6000 sene,hayvan hayatı ellibin,yani 300.000 sene yaşayacağına işaret edilmektedir.Ayrıca Barla lahikası sahife 520'de şu beyanata yer verilmektedir.''Adem'den kıyamete kadar ömr i beşer yedi bin senedir'' olan rivayet-i meşhurenin sıhhatına ve beyan ettiğimiz altı bin altı yüz altmış altı sene, Nur-i Kur'anın hükümferma olduğuna münafi olamaz ve cerh edemez''.

  • Aşkın

    28.6.2015 01:39:01

    Dünyanın Hz.Adem yaşarken daha yavaş döndüğü ile ilgili bir yazı çıkmıştı lahika sayfasında.Binaenaleyh hadiste bahsedilen insanlık tarihi 6 bin önce başlamıştır manasındaki hadis manası bugünkü 24 saat anlamında olmayablir,denmişti.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı