"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Avrupa ve ABD üflüyor, bazıları başkanlık için oynuyor!

Ali FERŞADOĞLU
28 Şubat 2017, Salı
Bediüzzaman, müthiş sosyolojik karihası ile çağların, 19-20 asırların psiko-sosyal yapısını okumuştur.

Oluşturduğu gönüllü milislerin Alay kumandanı olarak katıldığı 1. Dünya Savaşı’nda esir düşüp, Sibirya’nın içlerindeki Kosturma esir kampına gönderilir. “Oradan Petersburg ve Varşova’ya gelmeye muvaffak olur. Bilahare, Viyana tarîkıyla (Almanya’ya da uğrar) H.1334 senesinde İstanbul’a teşrif eder.1 

Hem daha önceki içtimaiyat/sosyoloji okumaları, hem de savaş, esaret ve firarı süresinde Batı’yı gözlemleyerek maddi-manevi gelişmesinin psiko-sosyal sebeplerini tahlil ile şu tesbitte de bulunur:

“Biz müteharrik-i bizzat değil, bilvasıta müteharrikiz. Avrupa/ABD üflüyor, biz burada oynuyoruz. O tenvim (uyutma) ile telkin eder, biz kendimizden hayal edip, asammane (sağırcasına) tahribimizde telkinlerini icra ederiz.”2 

Sanayi devrimi Batı’da gerçekleşmiş, Batı; ilim (sosyal, fen) ve teknoloji üretiyor. Yalnızca Almanya tek başına 57 İslam ülkesinin ürettiği kadar mal üretip satıyor!

İslam alemi ise, yalnızca tüketiyor.

İslam alemi, çok çalışıp mesafeyi kapatması gerekirken; istibdat, kaos, fitne, dedikodu, kriz, terör, beddua ve tepki üretti! Ve halen de bilgi değil, cehalet üretiyor!

Evet, günümüz siyasi, iktisadi, sosyal altyapısını, yönetim biçimini Avrupa/ ABD, Deccalizm/Süfyanizm kurgulamış. Yani, oyun kurucu Batı, kurallarını da o koydu. Teknolojik, kitle iletişim vasıtaları, eğitilmiş eleman, zenginlik, vs., vs. ile oyunu halen yöneten de o.

Müslümanlar şimdilik yalnızca oyuncu ve seyircidir. Yani, “müteharrik-i bilvasıta.”

İlim, bilgi, teknoloji üretemeyen, oyunu kurgulamayan yöneten olamaz, etkileyen olamaz, edilgen olur. Etkileyemez, etkilenir! Ne ile etkileyecek ki! Batı’dan aldığı kontrollü teknoloji, kitle iletişim vasıtaları ve silah ile mi?

Dolayısıyla, Türkiye, İslam alemi ve geri kalmış ülkelerdeki ilmi, sosyal, siyasi, ekonomik hareketler de, “Avrupa/ ABD’nin üfürmesiyle” şekilleniyor.

İşte, başkanlık sistemini 30 ülkeye olduğu gibi Türkiye’ye de dayatan, referanduma yönlendiren, yani, “üfleyen Avrupa/ABD” olduğu apaçık değil mi?

İşte biz bunun için ilim ve hürriyet altyapısı oluşmamış, hukuki, teknik sınırları belirlenmemiş, kuvvetler ayrılığı prensibi, yani, fren mekanizması kurulmamış, suistimale açık, şeffaflığa ve sorgulamaya kapalı, şahsa dayalı başkanlık sistemine hayır diyoruz.

Herkes meselesini akli, mantıki, ilmi delillerini ortaya koysun ve meseleyi enine boyuna tartışalım.

Ve hayırlısı ne ise, o olsun diyelim!

Dipnotlar:

1- Tarihçe-i Hayat, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul, 1999, s.104.)

2- Sünuhat, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul, 1999, s. 64.

Okunma Sayısı: 2906
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • adem uçar

    6.3.2017 10:05:48

    Dedikleriniz doğrudur. Aynen katılıyorum. Ancak iki şerh koymak icab ediyor. 1- Avrupanın üflediği her şey kötü olmamakla, başkanlık sisteminin kötü olduğuna dair deliller de gerekir. Malum avrupa ikidir. 2- Avrupanın başkanlık sistemini istediği hususunda da delil gerekir. Her ne kadar Rahmetli Özal'ın istemiş olması bu idianızın amerika destekli olduğuna karine olmakta ise de belki bir miktar delile daha ihtiyaç var. Yoksa sadece , avrupa üflüyor biz burada oynuyoruz şeklindeki vakıa tek başıyla başkanlık sisteminin istenmemesi gereken bir durum olduğunu göstermez. Karine mevcuttur ancak ispat gerektirir.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı