"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bu bir kamera şakası değil, imtihan oluyoruz

Ali FERŞADOĞLU
11 Mayıs 2018, Cuma
ÖSYM (Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tam 30 civarında imtihan yapmaktadır. Bunlardan bazıları şöyledir:

- Yükseköğretim programlarına alınacak öğrencilerin seçilmeleri ve tercihlerine göre yerleştirilmelerini belirleyen Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)

- Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) ile yükseköğretime öğrenci seçme ve yerleştirme işlemleri        

- YDS, STS, EKPSS, İSG, ALES, KPSS

Bu imtihanları sıralayınca bile başımız dönüyor! Ya herbirisine girseydik!

Şimdi aklımızı başımıza, ellerimizi vicdanımıza koyarak ciddî düşünelim: Hiçbir hazırlığımız olmadan bizi bu imtihanlara çağırsalar, ne olurdu halimiz? Bu imtihanlardan herhangi birisini veya birkaçını kazanmak için çok, ama çok çalışmak gerekir değil mi? “Biz kullarımızı her zaman imtihan ederiz.” (Mu’minûn Sûresi, 30.)

“Ey insanlar! Sizin bir kısmınızı diğer bir kısmınıza imtihan vesilesi kıldık; bakalım sabredecek misiniz?” (Furkan Sûresi, 20.)

Bu bir kamera şakası falan değil; her yönüyle nasıl bir hayat sergileyeceğimizle imtihandayız:

İman, ibadet, ahlâk, teşekkür, adalet, hak-hukuk ile imtihan edilmekteyiz. Annemiz, babamız, kardeşlerimiz, akrabalarımız, siyasî liderlerimiz ile imtihan edilmekteyiz.

Zenginlik-fakirlik, sağlık-hastalık vs ile imtihandayız. İnananlardan yana mı, inançsızlardan yana mı tavır koyacağız? Hak ve hürriyetlere sahip çıkıp-çıkmamakla imtihan edilmekteyiz.

“Zalimlerden yana mı tavır koyacağız; yoksa mazlûmlara mı sahip çıkacağız?” diye imtihan edilmekteyiz.

Gıybet edip-etmemekle imtihandayız! Ticaretle imtihan edilmekteyiz. Siyasetle, iktidarla, makam ve mevkilerimizle imtihan edilmekteyiz! Kur’ân ve Sünnet-i Seniyye’nin bu zamandaki ölçü ve prensiplerini öğrenemezsek bu imtihanı nasıl kazanacağız? “Ebedî Cennet yurduna giriş”, imtihanı için ne kadar çalışmalıyız? Ne kadar çalışıyoruz?

Evet, “Ticaret ve memuriyet için, mühim vazifelerle bu dâr-ı imtihan olan dünyaya gönderilen insanlar, (...) Hâlık-ı Zülcelâllerine dönecekler.” (Bediüzzaman Said Nursî, Asay-ı Musa, s. 222.)

“Anlayarak ve kabul ederek” gece-gündüz okumadan ebedî hayatı kazanma imtihanını başarıyla verebilir miyiz?

Okunma Sayısı: 4391
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı