"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“Çok bunaldık, bir müjde yok mu?” 1

Ali FERŞADOĞLU
18 Nisan 2018, Çarşamba
Sık sık şu sualle karşılaşırız: “Çok bunaldık, Risale-i Nur’da bir müjde; Müslümanların bu perişan halden kurtulacaklarına dair bir tarih yok mu? Siyasî ferec ne zaman?”

“Var, hem de pekçok! Ancak, birçok dindarın zannettiği gibi kurtuluş siyasette değil; önce herşeyin temeli iman, ibadet, ahlâk ve en son bunların içtimaî hayata yansımasıyla siyasette olacaktır.

Meselâ, “Ümitvar olunuz. Şu istikbal inkılâbı içinde, en yüksek gür sâdâ İslâmın sâdâsı olacaktır!”1

“Üstad tarih vermiyor mu, tarih?”

Risale-i Nur’da enteresan, çarpıcı cifir-ebced hesaplarına dayalı müjdeli tarihler de var, ama, arayıp bulmak, okumak zahmetine katlanmak, masadak ve mazhar olmak gerekir! Meselâ, herkesin, kıyameti beklediği bir zamanda, “İfrat ediyorsun, hayali hakikat gösteriyorsun. Bizi de teçhil ile tahkir ediyorsun. Zaman âhirzamandır, gittikçe daha fenalaşacak” diye sual ettikleri bir zamanda Bediüzzaman şu müjdeyi verir: “Ey yüzden tâ üç yüz seneden sonraki (işte burada tarih verdi) yüksek asrın arkasında gizlenmiş, sâkitâne benim sözümü dinleyen ve bir nazar-ı hafiyy-i gaybî ile beni temâşâ eden Said, Hamza, Ömer, Osman, Yusuf, Ahmed, v.s. size hitap ediyorum.

“Tarih denilen mâzi derelerinden sizin yüksek istikbalinize uzanan telsiz telgrafla sizinle konuşuyorum. Ne yapayım, acele ettim, kışta geldim. Siz inşaallah Cennet-âsâ bir baharda gelirsiniz. Şimdi ekilen Nur tohumları zemininizde çiçek açacaklar...”2

Müjde verdiği gibi, bahar geldi. Ama, bahar gelince tarlayı hazırlamak, ekip, dikmek lâzım. Taki, biçmek ve harmanlamak mümkün olsun! Yüz bahar gelse, Müslümanlar, sırtüstü yatsa, “ahiretin tarlası olan bu bahar-yaz tarlasını” ekip-biçmezse, bir tane dahi dane mahsul alamayacaktır!

Gökten mahsul yağmaz; mahsulü çıkaracak maddî-manevî rahmet yağar. Ve yerden rahmet eserleri çıkar. “Bir millet kendini değiştirmedikçe Allah onların durumunu değiştirmez.”3 Yani, müsbette de, menfide de toplumlar kendini değiştirmedikçe, Allah onları değiştirmez. Müjdelere masadak olmak için değişmek gerekir. Risale-i Nur, bize gerekli olan İslâm medeniyetini netice verecek olan bağın ekme, dikme, bakım, harmanlama formüllerini de vermiştir. Soru şu: Bu kadar olumsuzluklara rağmen değişmemiz mümkün mü, nasıl değişeceğiz?

Dipnotlar:

1- Sünûhat, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul, 1999, s. 62. 2- Emirdağ Lâhikâsı, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul, 1999, s. 344. 3- Ra’d Sûresi, 11.

Okunma Sayısı: 7016
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Osman Yıldırım

    18.4.2018 09:18:49

    Evet Ali Ağabey, dogru dersiniz değimek gerek ama hangi yönde nasıl?. Asrın problemlerinin reçetesi olan Risale i Nuru okuyanlar arasında bile hangi yönde bir değişimin olacağı hususunda bir birliktelik ve ittifak sağlanmamışken bu değişim nasıl oluşacaktır. Risale i Nurdan yararlandığını iddia edenler bile kurtuluş vefereci siyasetten bekler hale gelmis ise sizin bahsettiğiniz değişim nasıl olacak? Yani asrın reçetesini elinde bulunduranlar dahi kurtuluşu siyasetten bekler hale gelmiş ve ittihadı islamı bir siyasetçinin yapacağı beklentisi içine girmiş ise bu değisim nasıl olacak?

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı