"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Din psikolojisi ve Risale-i Nur

Ali FERŞADOĞLU
27 Mayıs 2015, Çarşamba
Ülkemizde (İslâm âleminde) din psikolojisi hangi safhadadır?

Risale-i Nur nasıl bir din psikolojisi eseridir? Bu suallerin cevaplarını sağlıklı bir şekilde verebilmemiz için sahanın uzmanı Prof. Dr. Hayati Hökelekli’nin çok önemli bir tesbitini dikkate almamız isabetli olacaktır:

“Araştırmalar daha çok dini gelişim psikolojisi konusunda yoğunlaşmış bulunmaktadır. Yapılan araştırma ve çalışmaların sayısı oldukça sınırlı, bu alanda çalışan elemanlar da oldukça azdır. Dolayısıyla bu alanda henüz yeterli bir bilgi birikimine ulaşılabilmiş değildir. Araştırmacıların ortaya koydukları bilgilerin çoğu, tasviri tanımlayıcı bir niteliktedir ve Batılı bilim adamlarının görüşlerini tekrarlamaktadır. Bu alanda, İslâmın kendi değerlerini esas alan kavram ve teorilerin geliştirilmesine ve araştırma konularının buna göre belirlenmesine ihtiyaç vardır.” (Prof. Dr. Hayati Hökelekli, Din Psikolojisi, 2005, s. 59.)

Özellikle, “Din psikolojisi alanında, İslâmın kendi değerlerini esas alan kavram ve teorilerin geliştirilmesine ve araştırma konularının buna göre belirlenmesine ihtiyaç vardır.” cümlesinin altını kalın çizgilerle çizmemiz gerekir.

Risale-i Nur için, baştan ayağa bir din psikolojisi eseri olduğunu söyleyebiliriz. O evvelâ, ruhumuz, duygularımız, his ve lâtifelerimizin de psikolojik hallerini keşfeder.

Rûhumuzun şubeleri (akıl, kalp, vicdan, zihin, nefis) nasıl çalışır?

Mahall-i iman, mahalli duygu (iman ve duygu üretim merkezi) olan kalp nedir, nasıl işletilir, nasıl körelir?

Aklı, kalbi, hafızayı, zekâyı, hayali nasıl geliştirebilir, nasıl kullanabiliriz? Bunların ibadetleri nelerdir?

Dimağ/beyinin bölümleri (hayal, hafıza, akıl, zekâ, idrak/algı, his, marifet, irâde, şuûr/bilinç) nedir?

Niyetin, nazar, vicdan, kerametin oluşumu ve sonuçları nelerdir? iman esaslarının psikolojisi, İslâm şartlarının ve sair ibadetlerin psikolojisi, ahlakın psikolojisi, ukubat (ceza sisteminin) psikolojisi, sevabın ve günahın psikolojisi...

Vesvesenin kişilik bozukluğuna, ciddî nevroz ve psikoz problemlerine götürmeden obsesyon adı verilen takıntıları telkinle ve şuur altına yönelik mesajlarla çok kolaylıkla tedavi eder.

Okunma Sayısı: 1674
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı