"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Duânın önemi

Ali FERŞADOĞLU
06 Ocak 2018, Cumartesi
Duâ, insanı sonsuz Rahman ve Rahim olan Rabbine yaklaştırdığından önemini ihata etmek imkânsızdır. Ancak duânın önemini vurgulayan âyet ve hadislerden bir parça ehemmiyetini kavrayabiliriz.

Uçsuz bucaksız sahraların enginliklerinde, 

Kuş konmaz, kervan geçmez dağ başlarında, 

Mağaralarda, ormanların derinliklerinde, 

Veya kalabalık, gürültülü şehirlerin kuytu köşelerinde yaşayan…

Sosyal hayatla tamamen ilgisini kesen, insanların arasına karışmayan birisini düşününüz. 

Ne hemcinsleri, ne yöneticiler, ne de medeniyetle herhangi bir irtibatı, ne bir alış verişi, ne onlardan bir isteği, ne bir beklentisi vardır. Böyle birisinin toplum ve devlet nazarında ne önemi var? 

İşte Yaratıcısına duâ ile sığınmayan, müracaat etmeyen bir kulun durumu…

İnsanlığa inen son İlâhî mesajda, “Duânız olmasa ne ehemmiyetiniz var?”1 denilirken meselenin bu boyutuna da dikkat çekilir. Yani, varoluşun sırrına işâret edilir. 

Duânın en önemli fonksiyonu, insan Kadir-i Mutlak olan Rabbine karşı aczini itiraf ve Cenâb-ı Hakk’ı ta’zimdir. Yani, her şeye muhtaç olduğunu ve ihtiyacı olan her şeyi ancak O’nun ikram ve ihsanı olduğunu ve O’nun azametini, yüceliğini ilân etmektir. 

Duânın önemi; kul ile Yaratıcı arasında bir irtibat vesilesi olmasından da gelir. “İnsanların en âcizi, duâdan âciz olandır. En fazîletli ibâdet, duâdır. Allah katında duâdan daha değerli bir şey yoktur. Allah ısrarla duâ edenleri sever.2 

“Allah katında duâdan daha şerefli bir şey yoktur.” 3

Bir âyet mealinde duâlara, çağrılara cevap verileceği şöyle beyan edilir:

“Kullarım Beni senden soracak olurlarsa, bilsinler ki Ben pek yakınım. Benden isteyenin isteğine cevap veririm.”4 

Kazalardan korunmak mı istersiniz? 

O zaman duâya sarılmalısınız: 

“Ana ve babaya iyilik ömrü arttırır. Yalan söylemek rızkı noksanlaştırır, duâ kazaya siper olur.”5 

Dipnotlar: 1- Furkan Sûresi 77. 2- Câmiü’s-Sağîr, Hadîs No: 1145, 1129, 7602, 1876. 3- Tirmizî, Daavat,1; İbn Mace, Dua,1.  4- Bakara Sûresi, 186. 5- Buhârî, Mevâkîtü-salât, 5; Müslim, İmân, 137.

 

Okunma Sayısı: 4324
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı