"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Farkında mıyız; “Meşrutiyet, adalet ve Şeriattır?”

Ali FERŞADOĞLU
02 Mayıs 2024, Perşembe
Bugün İslam aleminin en büyük problemi, “Hürriyet, adalet, meşveret/ meşrutiyet/ demokrasi, cumhuriyet”in yokluğudur. Ve dolayısıyla bu mefhumların Kur’an’i kaynaklarından bihaber olmalarıdır. Kimileri de imanın özelliği olan hürriyeti ateş; İlahi bir emir olan meşveret, meşrutiyete/demokrasiye “küfür rejimi” diye karşı gelir!

Bediüzzaman Said Nursi, Asr-ı Saadet Meşveret Modelini kendi şahsında ve teşekkül ettirdiği cemaatte uyarlayarak ve uygulayarak günümüze taşımıştır.

Danışma, işin ehlinin fikirlerini alma, alternatif fikirlere yer verme olan istişare, “Ve işlerde onlarla istişare et. /Onların aralarındaki işleri istişare iledir.’1 âyet-i kerîmelerinin tecellîsidir ve meşveret-i şer’iyedir.”2

Peygamberimiz (asm), Bedir, Uhud, Hendek’te ordunun konuşlandırılması, savaş taktikleri gibi en kritik hususlarda bile arkadaşlarına danışmış, kendi görüşüne aykırı olsa bile meşverete göre hareket etmiştir.3 Ve keza, Peygamberimiz (asm), hakkında vahiy olmayan her meselede ashabıyla istişare etmiştir. Sahabe, özellikle Hulefa-i Raşidin istişareyi pratik hayata geçirip şaheser örnekler vermiştir.

Kur’an’da vurgulan “şûra” ve “meşveret” kavramları meşrutiyet/demokrasi, meclis demektir. Bunu bilmeyen meşveret sistemine dayanan demokrasiye itiraz eder, kimileri savaş açar! Halbuki, “Rûh-u meşrûtiyet (meşrutiyetin, demokrasinin ruhu, özü), şeriattandır; hayatı da ondandır.”4 “Meşrutiyet (demokrasi,), adalet ve Şeriattır.”5

Meşveret, meşrutiyet-i şer’iyye, İslâma uygun şartları ve kuralları belirlenen meşrutiyet, demokrasidir. “Asıl, Şeriatın meslek-i hakikisi (gerçek yolu), hakikat-ı Meşrutiyet-i meşruadır (İslâm’ın öngördüğü meşrutiyet, demokrasidir). Demek Meşrutiyeti, delâil-i şer’iye ile kabul ettim. Başka medeniyetçiler gibi taklîdî ve hilâf-ı Şeriat telâkki etmedim. Ve Şeriatı rüşvet vermedim.”6

Hakiki meşrutiyet; meşveretin halkın hür iradesiyle şekillenmesini sağlar. Hür irade, “cüz’i irade” ise insanı insan yapan ve onu meleklerden bile daha üstün mertebeye çıkaran bir meziyettir. Hürriyet, meşrutiyet/demokrasi ile aynı anlamda kullandığı cumhuriyet, “Adâlet ve meşveret (ekseriyetin görüşüne göre hareket) ve kanunda inhisar-ı kuvvetten (güç sınırlandırılması) ibarettir.”7

Bu kavramları özümsediğimizde ilim, eğitim, teknoloji, hukukt, vs.’de terakki etmeyecek miyiz?

Dipnotlar: 

1-Al-i İmran Suresi, 159, Şûra Suresi, 38.; 2-Münazarat, Enst./intr., s. 23.; 3-İbnu Kesir, II, 128-129.; 4-Münâzârât, s. 38.; 5-Divan-ı Harb-i Örfî, s. 23. 5-Age., s. 22.; 6-Age., s. 65.

Okunma Sayısı: 940
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ali Ferşadoğlu

    2.5.2024 15:43:04

    Bediüzzaman, “Meşrutiyet (meşveret, demokrasi, parlamenter sistem), adalet ve Şeriattır” diyor. (Divan-ı Harb-i Örfî, Enst./intr., s. 23.;) * Demokrasi ile “Haram üretim ve dağıtımı iki durumu nasıl uzlaştırabiliriz?” meselesinin halli yine Bediüzzaman’dan: “Hürriyet-i umûmî, efrâdın (kişilerin) zerrât-ı hürriyatının muhassalıdır. (neticesidir). Hürriyetin şe’ni odur ki, ne nefsine, ne gayriye zararı dokunmasın.” (Münâzârât, s. 55.) * “Hürriyet budur ki: Kanun-u adâlet ve te’dipten başka hiç kimse kimseye tahakküm etmesin. Herkesin hukuku mahfuz kalsın, herkes hârekât-ı meşrûâsında şahâne serbest olsun. “İnsana karşı hürriyet, Allah’a karşı ubûdiyeti intaç eder... İman ne kadar mükemmel olursa, hürriyet o derece parlar. İşte Asr-ı Saadet...” (Münâzârât, s. 57.;)

  • halil

    2.5.2024 14:12:34

    Meşrutiyet, insan hayatını ilgilendiren modern tüm hukuk sistemlerini içeren Şeriatın sadece siyasi mesleğidir, yani idareci seçme ve idare sistemini ilgilendiren başta Anayasa ve Seçim Kanunu olmak üzere, bu alanları düzenleyen alandır.

  • halil

    2.5.2024 13:51:02

    Meşrutiyet toplumun mevcut durumunu esas alarak uygulanır, bu demektir ki, toplum ne durumdaysa, sonuç o olur, o halde, Kur'ani şeriatın hükümleri tamamen uygulanmayacaktır. Ancak, meşrutiyette, şeriatın yolu açıktır. Bize düşen toplumu şeriata hazırlamaktır. Başka çaresi yok!

  • A.Yılmaz

    2.5.2024 10:52:12

    Şeriata göre haram malların üretimi, kullanımı yasaktır. Meşrutiyet ise başkasına karışmamak şartıyla her türlü sefahati caiz görüyor. Örnek olarak alkolü yasaklamak düşünülemez bile. Bu iki durumu nasıl uzlaştırabiliriz?

  • Necati

    2.5.2024 06:48:29

    Demokrasi, meşveret ve hürriyetin İslamiyetten olduğunu anlamayan müslümanlar yüzünden İslâm âlemi bu durumda. Bediüzzaman hazretlerini inatla görmezden gelenler uyanın artık.

  • Oğuz Yiğiter

    2.5.2024 05:37:05

    Meselenin özü üzerindeki ısrarlı tahşidatlarınız için tebrikler, dualar Ferşadoğlu Hocam...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı