"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Gayb nedir, kaç türlü gayb vardır?

Ali FERŞADOĞLU
28 Mayıs 2017, Pazar
EBCED/CİFİR

Bir şeyin mahiyeti, hakikati ayrı bir şeydir; şarlatanca suistimal ile alet etmek, istismarını yapmak ayrı bir meseledir. 

Ebced/cifir meselesinde karıştırılan, ”Gaybı, Allah’dan başkası bilmez.” mealindeki âyette bahsedilen “gayb” nedir; kaç türlü gayb vardır? Bahsi geçen “hakikî gaybtır” ve onu Allah’tan başkası bilemez. 

Diğeri, “izafî gayb” çerçevesindedir. Yani, göreceli, kıyasî gaybtır. Bana göre, bize göre gayb olan, âlimlere, uzmanlara, otoritelere, ihtisas sahiplerine gayb değildir. 

Ayrıca, Kur’ân ve hadislerde mu'cizane ve şifreler tarzında haber verilen meseleler hakikî gaybtan çıkmış, şahadet âlemine girmiş izafî gaybtır. Bunlar, bize göre gayb iken, ilimde rasih (derinlik) sahibi olan uzman, sahanın otoritelerine göre gayb değildir. İşte, ebced/cifir ile haber verilen bazı haberler bunlardandır. 

Diğer taraftan, “Bu mesele ebced/cifir hesabına göre şöyledir” diyenler, “Bana göre böyledir!” demiyor; âyet ve hadis-i şerif lâfzen, sarihan, remzen, işareten, imâen şunu haber veriyor!” diyor.

Dolayısıyla onlar gaybı bilmiyor, gaybtan haber vermiyor; Kur’ân ve hadislerde yer alan meseleleri keşfediyor, ortaya çıkarıyor. 

Tasavvufun sahasına giren ilm-i ledün, cifir/ebced de ehli, uzmanı olmayanlar arasında tartışma, hatta saldırılara hedef olanlardan birisidir. 

Ebced / cifir, Kur’ân’ın belâgatıyla, i’câzıyla / mu'cîzeliğiyle, icâzıyla da (az bir sözle çok mânâları ifade etme) ilgilidir. Dolayısıyla, tefsir, tefsir çeşitlerinden dirayet / işarî / rey tefsirini teferruatlı olarak ele alacağız; Kur’ân’ın da ebced/cifir mânâlarını nasıl ihtiva ettiğini göreceğiz.

Okunma Sayısı: 10557
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı