"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Gaybı bilmek

Ali FERŞADOĞLU
11 Ağustos 2017, Cuma
Arap alfabesinin 28 harfi var ve her birisi bir değeri sembolize eder. Bu riyazi (matematik) sistemin adı “ebced”dir.

Arapça alfabenin/elif-ba’nın ilk tertibi olan ebced, aslında Arap harflerinin kolaylıkla hatırda tutulması için geliştirilmiş bir formüldür. 

Gerçekte bu kelimelerin anlamı yoktur ve ilk kelime “ebced” şeklinde okunduğu için bu isimle anılagelmiştir. (Öyleyse bu anlamsız kelime ve rakam değerlerinden hareketle nasıl anlamlı şeyler çıkarıldığı ve suiistimal meselesini delilleriyle genişçe ele alacağız)

 Ebced formülünde yer alan kelimelerin tertibi; “ebced (elif, be, cim, dal), hevvez (he, vav, ze), hutti (ha, tı, ya), kelemen (kaf, lam, mim, nun), sa’fes (sin, ayn, fe, sad), karaşet (gaf, ra, şın, te), sehaz (se, ha, zel), dazağ (dad, zı, gayın)” şeklindedir. 

 Yirmi sekiz harf ve altı kelime olan ebced hesabına göre, Arapça alfabedeki her harf bir rakama tekabül eder. Bundan istifade edilerek çeşitli hesaplamalar yapılır. Buna da “ebced hesabı” ya da “hisab-ı cümel” denir. Cifir ilmi de bu metotlardan birisidir. 

Ebced hesabının Arapça harfler rakam karşılığı ise şöyledir: 

 Elif 1; be 2; cim 3; dal 4; he 5; vav 6; ze 7; ha (sert) 8; hı (noktalı) 9; ya 10; kâf 20; lam 30; mim 40; nun 50; sin 60; ayın 70; fe 80; sad 90; kaf 100; ra 200; şın 300; ta 400; se 500; ha 600; zal 700; dad 800; za 900; gayın 1000 (bin). 

 Bu rakamlarla, âyet ve hadislerden önemli hadiseler, sosyal dönüşümler, vak’alar, meydana gelmeden önce tesbit edilir. Ki, bu, “gaybı bilmek” değildir. Çünkü Kur’ân ve hadislerde şifrelerle de olsa bildirilen artık gayblıktan çıkmış, şahadet âlemine ayak basmıştır. Dolayısıyla, gerçek gayb değil, bazılarının bilebileceği izafi gaybdır. Yani bize göre gayb iken, harf ilmi âlimlerince gayb değildir artık. Tıpkı yağmurun bir-iki gün önce meteoroloji, anne rahmindeki ceninin erkek veya dişiliğinin tıp uzmanları tarafından tesbit edilmesi gibidir. Onlar da gaybı değil, gaybdan çıkıp şahadet âlemine ayak basmış olan bir hakikati biliyorlar. 

Okunma Sayısı: 3168
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı