"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hükümet, ‘devlet’ anlamında kullanılıyordu

Ali FERŞADOĞLU
15 Ocak 2018, Pazartesi
Kelimeler zamanla mana değişikliği, mânâ kaymalarına uğrarlar veya başka başka anlamlarda kullanılırlar. Meselâ, “serbest”, “hükmetmek”, “adavet” “hükümet” gibi.

“Hükmetmek”, aynı zamanda “düşün- mek, karar vermek ve inanmak” an- lamındadır. Allah’ın indirdiğiyle hükmetmeyenler, yönetim anlamında değil, inanmayanlar anlamındadır.

“Adavet”in bildiğimiz, akla gelen ilk anlamı, düşmanlıktır. Ne var ki, başka anlamları da var. 

Meselâ, Bediüzzaman şöyle bir cümle kullanır: “Belki yüz sefer tecrübe etmişim, kardeşlerime adavetim vaktinde…”

Ve Bediüzzaman, “kardeşlerine yüzlerce kez düşmanlık” mı etmiştir gibi aklın almayacağı bir suali gelir. Halbuki, adavetin bir anlamı “kızgınlık” diğeri “öfke”dir. Bu durumda, “ne zaman adavet etsem” demek, “ne zaman öfkelensem, kızsam” demektir.

Şimdi “hükümet” kelimesinin geçtiği pasaja bu zaviyeden bakalım:

“Zerrâtı günahkârlardan mürekkep bir hükûmet tamamıyla mâsum olamaz. Demek, nokta-i nazar, hükûmetin hase- nâtı, seyyiâtına tereccuhudur. Yoksa, seyyiesiz hükûmet muhal-i âdidir (hatasız hükümet imkânsızdır). Ben öyle adamlara anarşist nazarıyla bakıyorum… Meslekleri ihtilâl ve fesattır…1 Eskiden hükümet, “dev- let” anlamında kullanılıyordu. Bediüzzaman da “hükümet” derken “devlet”i kast eder. Ki, Risale-i Nur’un yüzlerce yerinde geçen “hükümet” bu anlamda kul- lanılmıştır. Osmanlı hükümeti, Alman hükümeti, gibi.

“Şu hülyanın (hayalinin) neticesi olan meyl-üt tahrip (yıkma arzusu) ile o sureti bozmaya çalışacak.” dediği zihniyete de Bediüzzaman’ın metne sonradan eklediği notta şöyle deşifre etmiştir:

“Ki komünist ve anarşist mânâsıyla Kemalizm ve inkılâp softalarını ve dönmeleri görmüş gibi haber veriyor”.

İktidarda olan parti anlamındaki hü- kümet, elbette eleştirilebilir, hatta e- leştirilmelidir. 

Ki, Bediüzzaman bizatihi eserlerinde yapıyor ve yolunu gösteriyor:

“İdare ve âsâyişe ilişmeyen şiddetli muhalifler, her hükûmette bulunur. Hattâ, Hazret-i Ömer’in (ra) taht-ı hâki- miyetindeki Hıristiyanlara kanun-u şeriatı ve Kur’ân’ı inkâr ettikleri halde ili- şilmiyordu. Hürriyet-i fikir ve serbestiyet-i vicdan düsturu ile, Risale-i Nur’un bir kısım şakirtleri, idareye dokunmamak şartıyla rejim ve usûlünüzü ilmen kabul etmezse ve muhalif amel etse, hattâ rejimin sahibine adâvet etse, onlara kanunen ilişilmez.”2

Dipnotlar:

1- Münâzarât, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul, 1999, s. 51-52. 2- Şuâlar, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul, 1999, s. 307-308.

Okunma Sayısı: 2427
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı