"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hürriyet, meşrûtiyet (demokrasi) hakkında ne biliyoruz?

Ali FERŞADOĞLU
20 Mayıs 2015, Çarşamba
İslâm âlemi ve ülkemizin sosyal, siyasî temel problemi, “hak ve hürriyetlerin” yokluğu; demokrasinin işlememesi değil mi?

Aslında, herşeyde olduğu gibi, burada da temel problem “iman ve ahlâk” zaafıdır. Bu zaaf, sosyal, siyasî hayata da yansıyor. Zira, “Hürriyet, imanın bir hassasıdır/özelliğidir.”1

Hürriyet, meşrûtiyet, cumhuriyet, demokrasi hakkında ne biliyoruz?

Hürriyet, meşrûtiyet (demokrasi), meşveretin Kur’ân ve Sünnet-i Seniyye’ye göre hükümleri nedir?

Temel hak ve hürriyetlerin önündeki en büyük engel “müstebit eğitim” sistemi değil mi? Tek-tip düşünceye dayalı, ezberci, pasif bir eğitim sistemi, kabiliyetleri mahvetmiyor mu? 

Dindarların, kişi (lider) ve zümrelerin yaptığı istibdatın İslâma uyup uymadığı hakkında fikri, bilgisi, ilmi nedir?

Kaç tefsire, hadis-i şerife bakmışlar? Kaç kitap; kaç makale, köşe yazısı okumuşlar?

Kaç sohbete, seminere, konferansa iştirak etmiş, kaç faaliyete katılmışlar?

Dindarlar bu meseleleri ne kadar özümsemiş, ne kadar benimsemişler?

Hak ve hürriyetlerin parlaması için kaçımız, ne kadar maddî-mânevî katkıda bulunuyor?

Sözüm ona “dindarlar” (hakikî dindarlık ile karıştırmayalım) ortalama ayda kaç kitap okuyor? Yapılan araştırmalara göre, 10 senede bir kitap okuyor! Bir Japon yılda ortalama 25, ayda 2 kitap okuyor! 25 Türk ise, ortalama bir kitap okuyor!

Neden bu mefluç eğitim sisteminin bânisi Kemalizmin hakikî mahiyetini öğrenmek için Beşinci Şuâ’yı, Emirdağ Lâhikası-2’yi okumuyorlar?

Niçin hürriyet, meşrûtiyet, cumhuriyet, demokrasi, Allah’ın indirdiğiyle hükmetmek, Ermeni Meselesi vs. gibi yüz yıldır tartıştığımız yüzlerce meseleyi, İslâmî referanslara dayanarak halleden Bediüzzaman Said Nursî’nin yazdığı Münâzarât ve Hutbe-i Şamiyeyi, Lâhikaları okumuyoruz?

İçtimaî, siyasî mevzularda okumuyoruz! İçler acısı halimize bakar mısınız?

İmanın şartları hakkında kaç kitap okuduk? Yukarıdaki saydığımız faaliyetlerden hangisini takip ediyoruz? İbadet ve temel İslâm şartları hakkında kaç kitap okuduk? Kur’ân ve Sünnet-i Seniyye (Rasulullahın aleyhisselâtüvesselâmın ahlâkı) hakkında kaç kitap okudular? 

Sabahtan akşama kadar ne izliyoruz, ne yapıyoruz? İktidarın başı ne dedi, muhalefet ne cevap verdi, cumhurbaşkanı ne dedi, partimin lideri ne cevap verdi?

“Rabbimiz ne diyor, Peygamberimiz (asm) ne buyuruyor; Kur’ân ne diyor?” kaçımız merak edip araştırıyoruz?

Bu milletin kurtuluşu, Kur’ân diyor iman, ahlâk.

Siyasetçinin buluşu, sabah akşam lak lak...

Ömrümüzü siyasî boğuşmaları “lak-lak” ile takip ile heba ederek, “hürriyet, meşrûtiyet, demokrasi, cumhuriyet” hakkında ne öğrenebiliriz?

Kendimizin, ailemizin, ülkemizin iman, ahlâk, içtimaî, siyasî, ekonomik  problemlerinin çözümüne nasıl katkıda bulunacağız; nasıl çözeceğiz?

Cehaletle mi? Fakr u zaruretle mi? İhtilâf-ı efkârla mı?

Dipnot: 1- Bediüzzaman, Hutbe-i Şâmiye, s. 67.

Okunma Sayısı: 1504
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • garip talebe

    20.5.2015 00:13:09

    Yahu Ali Fersadoglu agabey simdi Nurcu gecinenlere Emirdag Lahikasi 2 deyince 5.Şua deyince irkiliyorlar Varsa yoksa Yeniasya'ya saldirsinlar.o utanmazlar menfaat musluklari icin bunu yapiyorlar biliyoruz da.. Iste neyse..Ahirette utanacaklar umarim.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı