"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hutbe; devlet bildirilerini tebliğ makamı mıdır!?

Ali FERŞADOĞLU
22 Eylül 2023, Cuma
Cuma hutbesinde hatip şu uyarı yaptı: “Kendisini polis, jandarma diye tanıtan dolandırıcılar, vatandaşları aldatıp korkutarak para sızdırıyor! Dikkatli ve uyanık olalım!”

Ey Diyanet mensupları, hocalar, İlahiyatçılar! Bırakınız bunları emniyet güçleri, tv kanalları, gazete ve sair kitle iletişim vasıtaları yapsın! Siz ahlaka, dürüstlüğe, dine, imana, çağırınız! Dehşetli ahlaki zaaflar hırsızlık, yolsuzluk, rüşvet, ateizm başta gençler ve toplumu kasıp kavuruyor! Enflasyon, pahalılık ve vergiler ceplerimizi boşalttı; toplumu fakirleştirdi. Fakr-u zarurete düşenler ya hırsızlık ya suistimal ya ahlaki sapmalara yöneliyor. Ne hutbe ne vaaz kürsüleri ne tv kanalları ne özel sohbetlerde bu resmi hırsızlık ve dolandırıcılıklara dikkat çekiyorsunuz! 

Bırakınız resmi tebliğleri; siz mü’minleri uyarınız! Zira, “İnsanı dünyaya çağıran ve sevk eden esbab çoktur. Başta nefis ve hevâsı ve ihtiyaç ve havassı ve duyguları ve şeytanı ve dünyanın surî tatlılığı ve senin gibi kötü arkadaşları gibi çok dâileri var. Halbuki bâki olan âhirete ve uzun hayat-ı ebediyeye davet eden azdır.”1 

Şu psikolojik uyarıyı dikkate almalı: “Bâtıl şeyleri iyice tasvir, sâfì zihinleri idlâldir.”2 Hele hele siyasi yalan ve kutuplaşmaları, yanlış, müstehcen şeyleri hutbelerde anlatmak saf zihinleri nasıl saptırır, fitne fesatla doldurur? “Bazı gafiller, hutbenin Türkçe okunmasını istihsan ediyorlar ki, halkın bilhassa siyasî ahvalden haberleri olsun. Halbuki bu gibi ahval-i siyasiye yalandan, hileden, şeytanî fikirlerden hâli değildir. Hutbe makamı ise, ahkâm-ı İlâhiyenin tebliği için ittihaz edilmiş bir makamdır.”3 Hem şu hakikatleri bilmiyor musunuz? “Allah’ın kullarından yalnız ilmiyle amel eden alimler haşyet eder, layıkıyla korkar.”4 “Benden yalnız Benden korkun.”5 “Allah’ın en çok sevdiği cihad; zalim hükümdarın yüzüne haykırılan doğru sözdür.”6 “Hayatımı kudreti elinde tutan Zat’a yemin ederim ki, ya ma’rufu emreder, münkeri yasaklamaya çalışırsınız veya Allah size bir azap gönderecektir. Sonra siz O’na duâ edeceksiniz, fakat duânız kabul olunmayacaktır.(...)”7 

Bu ikazlarına kulak veriniz ve her fırsatta biribirinize de tebliğ ediniz ey yazarlar, ilim ve fikir adamları, hocalar, hatipler, vaizler, ilahiyatçılar ve Diyanetçiler! 

Dipnotlar:

1-Lem’alar, Enst./inter., s. 126.; 

2-Hutbe-i Şâmiye, s. 123.; 

3-Mesnevi-i Nûriye, s. 78.; 

4-Fatır Suresi, 28.; 5-Nahl Suresi, 51.; 

6-Kütübü Sitte, No., 96.; 

7-Tirmizi-Riyazüssalihin-173. 

Okunma Sayısı: 2489
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • S.topuz

    22.9.2023 09:59:25

    Maalesef yalancı ve aldatıcı siyaset her kuruma bulaştığı gibi Din ve Diyanetle iştigal etmesi gereken manevî alanlara da, kurum ve Kuruluşlara, cemaatlere de bulaştırılmış ve buralar Siyasetin ve SIYASAL Islâm peşinde koşanların "Arka bahcesi", veya "Oy Devşirme yeri." haline dönüşmüş veya dönüştürülerek, Mü'minler arasına ihtilaf ve fitne tohumları ekilmiştir bu son dönemlerde! "Benim Ayetlerimi az bir Dünya menfaati karşılığında satmayın!" Ilâhî ikazı hiç dikkate alınmadan, cumburlooop, Siyasete alet ettirmeye zemin hazır edilmiştir maalesef! Ameller Allah c.c rızası için değil, belirli bir Siyasî zümrenin "İKTİDARI ve İKTİDARDA KALMASI için seferber olmuştur. Müstesnalar tabiki hariç! Allah afetsin, islâh etsin, Sıradı müstagime iletsin, yar ve yardımcımız olsun inşaallah, Amiiin .

  • AHMET AYDIN

    22.9.2023 08:34:34

    Allah razı olsun Ali abim. yüreğine kalemine sağlık.

  • Salih baş

    22.9.2023 08:12:47

    Onlar hak ve hakikati düşünmüyorlar yediği ekmeği verenin hakkını savunuyorlar mideden bağlılar geçim derdini kullanmak dünyanın en alçak işi insanın onurunu bitiriyor halbuki müminin onuru Allah katında cennet den daha değerlidir çünkü Allah insanı kendisine halife olarak yarattı kendisi için yarattı

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı