"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İçtimaî hayatımızda temel ölçüler (2)

Ali FERŞADOĞLU
25 Mayıs 2015, Pazartesi
İşi, akrabalarımıza, yakınlarımıza, ahbaplarımıza, partidaşlarımıza, yandaşlarımıza değil, ehline, uzmanına, lâyık olana vermeliyiz.

Dördüncüsü: İşlerimizi, sosyal faaliyetlerimizi birlikte, dayanışma yaparak, hakkaniyetle yürütmeliyiz. Çünkü, “zaman cemaat zamanıdır.” Herşey, ticaret, san’at, ilmi buluş ve keşifler, hatta oyunlar bile “cemaatle”, ekiplerle, bilikte yürütülüyor. “İhtilâfa düşmeyin; sonra cesaretiniz kırılır, kuvvetiniz elden gider.”1

İhtilâf ve ihtilâf-ı efkâr üzerinde hassasiyetle durmalıyız. Zira, bu zamanda Müslümanları perişan eden en büyük düşman “cehalet, fakr ve zaruretten” sonra, “ihtilâftır.”

İhtilâf edip etmemekle imtihandayız. İhtilâfları kim körükledi, birlik ve beraberliği kim bozdu, hizmet ehl-i kardeşlerimizi kim dışladı; bu olayların müsebbipleri hakkında adaletle karar vermekle de imtihandayız.

Zira, adâletle karar vermek farzdır.

Daima haktan, haklıdan yana olmalı; nefisten, haksızdan yana değil…

“Zulmedenlere meyletmeyin; sonra size ateş dokunur, cehennemde yanarsınız. Sizin Allah’tan başka dostlarınız yoktur. Sonra O’ndan da yardım göremezsiniz!”2 

4- Hizmetlerimizi ve sair sosyal faaliyetlerimizi Kur’ân ve Sünnet-i Seniyye’nin bu zamandaki en mükemmel, en güzel tefsiri olan Risale-i Nur’a göre yürütmeliyiz? Şahıslara, beylere, ağalara, siyasî liderlere göre değil. Şahıslar hizmetteki yeri nedir, fertlerin durumu nedir, meşveret nedir?

“Zaman, cemaat zamanıdır, cemaatte olan kuvvet, fertte yoktur.3

Fert dahi de olsa, cemaatin şahs-ı manevisini karşı sivrisinek kadar kalır. 4

Şahıs ne kadar güçlü ve dâhi de olsa şahs-ı maneviye karşı mağlup düşebilir.” 

Risale-i Nur hizmetleri, “Her meselemizde emir, Risale-i Nûr’un şahs-ı mânevîsini temsil eden has şakirtlerin ve sizlerindir. Benim de şimdi bir reyim var” 5 şeklinde istişareye dayalı, demokratik anlayış üzerine tesis edilmiştir.

Dipnotlar:

1. Enfâl Sûresi, 46.
2. Hud Suresi, 113.
3. İşaratü’l-İ’caz, s. 162.
4. Sünûhat, s. 52.
5. Hizmet Rehberi, s. 175.

Okunma Sayısı: 1317
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Şevket PAKSOY

    25.5.2015 18:06:06

    Ali Ağabey, Sizi tebrik ederim. Hakikaten ve katiyen hatırlamaya çok ihtiyaç duyduğumuz prensipleri hatırlatmışsınız... Selam ve dua ile...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı