"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İhtilâf, rahmet, cemaatler arası ittihad -2

Ali FERŞADOĞLU
21 Ağustos 2018, Salı
Mü’minler, hangi cemaatten olursa olsun artık ittihada yönelmeli.

Bediüzzaman, din sevgisi saikıyla teşekkül eden cemaatlerin birliği iki merkezde odaklaştığına dikkat çeker:

“Muhabbet-i din saikasıyla teşekkül eden cemaatlerin iki şartla umumunu tebrik ve onlarla ittihad ederiz. 

Birinci şart: Hürriyet-i şer’iyeyi ve âsâyişi muhafaza etmektir. 

İkinci şart: Muhabbet üzerinde hareket etmek, başka cemiyete leke sürmekle kendisine kıymet vermeye çalışmamak; birinde hatâ bulunsa, müfti-i ümmet olan cemiyet-i ulemâya havale etmektir.”4

Eğer cemaatlerden biri hatâ ederse, savcı ve hâkim pozisyonuna bürünmeden; kararı ümmetin müftüsü olan ulemalara havale etmek. Zaten, “i’lâ-i kelimetullah”ı (Allah’ın dinini yüceltmek) için yola çıkan cemaat, tarikat ve cemiyet hiçbir garaza vasıta olamaz.

Cemaat, tarîkat, dinî ekol veya bunların kolları arasındaki ittihad ve ittifak prensiplerini, Bediüzzaman Said Nursî’nin teşhis ve tesbitlerinden aktaralım:

“Müsbet hareket etmek. Herkesin, kendi mesleğinin muhabbetiyle hareket etmesi. Başkalarına karışmamak, müdahele etmemek.

“İslâm dairesi içinde, hangi meslek, meşrep, cemaat ve tarîkat içinde olursa olsun, ona sevgi besleyecek, ittifak edecek pek çok bağın bulunduğunu düşünmek.

“Herkes, ‘Benim mesleğim, fikrim haktır, doğrudur’ diyebilir. Ancak, ‘Yalnız doğru, hak, güzel benim mesleğimdir’ diyemez prensibini kabul etmek.

“Ehl-i hak ve ehl-i imânla ittifak etmenin, Allah’ın rahmetinin celbine vesile olacağını, dinin izzetinin bunu gerektirdiğini düşünmek.

“Bu zamanda, ehl-i tuğyan ve dâlaletin, birlik sağlayarak, şahs-ı mânevî oluşturduğunu, buna karşı, ancak ehl-i imânın da, bir şahs-ı mânevî ile karşı koyabileceğini idrak ederek ittifak etmek.

“Hakkı bâtılın hücumundan, tasallutundan kurtarmak için ittifakın şart olduğunu bilmek.

“Nefsimizi ve enaniyetimizi terk etmek.

“Yanlış düşünebileceğimizi ve yanlış düşünebildiğimizi ifâde etmenin izzetini kazanmak.

“Ehemmiyetsiz, rekabet hissini terk etmek.”5

Tebrik: Okuyucularımın ve İslâm âleminin Kurban Bayramını tebrik eder, barışa, huzura ve kardeşliğe vesile olmasını dilerim.

Dipnotlar:

4- Bediüzzaman, Hutbe-i Şâmiye, s. 104.

5- Bediüzzaman, Lem’alar, s. 155.

 

Okunma Sayısı: 1243
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı