"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İlhamın püf noktaları

Ali FERŞADOĞLU
27 Ekim 2014, Pazartesi
İlhamlara; rûhun tekâmülü, yâni yüce, ulvî duyguların geliştirilip; nefsî-behîmi, menfi hislerin törpülenip, meşrû çizgiye kanalize edilmesi derecesinde mazhar olunabilir. İlhamın püf noktalarını maddeler halinde sıralarsak, şu hususları vurgulayabiliriz:

*Hür irâde sahibi ve imtihana tâbi olduğumuzdan; özel gayret ve çalışmayla çeşitli ilhamlara mazhar olabiliriz. 
*Şartlarına uyarak tarlayı eken çiftçiye Rezzak-i Kerîm olan Allah’ın mahsûl vermesi; “İnsan için ancak çalıştığının karşılığı vardır”1 âyetinin gereği olduğu gibi; rûh bahçesini; mânâ âleminin tarlasını güzel duygu ve hasletlerle süsleyen sâfi ve duru kalblere de ilhâm etmesi; aynı kanun ve rahmetin şânındandır.  
*Müsbet ilhamlar müsbet duygu ve lâtifelere mazhar olarak meleklerden; menfileri de menfi duygu ve hisler şeklinde insî ve cinnî şeytanlardan gelirler.
*İlham ile vesvese arasında ince perdeyi ayırt etme ferasetini gösterebilmeliyiz. Melekler, mânâ âleminin seçkinleri; iyi, güzel ve hayırlı şeyleri ilham eder. Habîs ve şerli ruhlar kötü ve çirkin dürtülere sebep olurlar.
*İlhamlar, “tedâi-yi efkâr” denen çağrışımlara benzetilebilir. Nasıl onlar gördüğümüz, duyduğumuz, kokladığımız, dokunduğumuz, tattığımız şeylerle harekete geçerek; aniden kalbe, zihne doğarlar. Hemen kaydedilmeleri gerekir. Aksi halde geldikleri gibi giderler. İlhamlar da, “tedi-î efkâr” gibi; rûh, duygu, lâtife dünyamızdaki hislerin çağrışımlarıdır. 
İlhama mazhar olanların rûh hallerini, sergiledikleri tavırlar, vecd (trans) yakaza (uyanık halde mânâ âlemine girmek), keramet, seyr ü sülûkte karşılaşılan durumları, “rûhun gücü” bölümünde daha genişçe ve teferruatlı ele alacağız. 

Dipnot: 1- Kur’ân-ı Kerîm, Necm, 39.

Okunma Sayısı: 1666
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı