"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İman, Kur’ân ve Nur hadimi İttihad’ın doğuşu

Ali FERŞADOĞLU
18 Ekim 2017, Çarşamba
Şanlı, destansı mücadelenin adı: İttihad’dan Yeni Asya’ya -3

27 Mayıs 1960 kanlı darbe-i münafıkanesinden sonra basın/medya tekrar ceberrut sistemin güdümüne sokulur. İslâmî değerlere ehemmiyet veren veya o istikamette yayın yapan doğru-dürüst bir gazete yoktur zaten. Çünkü, çarpık, bağnaz ve müstebit devlet anlayışının kahredici baskısı devam etmektedir.

1967’lere kadar, İslâmî değerlere ehemmiyet veren veya o istikamette yayın yapan doğru-dürüst bir gazete yoktur. Çünkü, kökleşen doğmatik ve bağnaz devlet anlayışının kahredici baskısı devam etmektedir. Üstadın matbuat ile ilgili görüşlerini ve hizmeti “matbuat diliyle”, basın-yayın organlarıyla yapmak düşüncesinden hareketle Zübeyir Ağabey, “Kardeşlerim! Basında bize yöneltilen iftiralara cevap vermek, Üstadı ve Risale-i Nur’u geniş bir kamuoyuna tanıtmak için lahana yaprağı kadar da olsa bir gazetemiz olmalıdır.” diyordu. Hüsrev Ağabey hariç, başta Zübeyir olmak üzere bütün ağabeyler ve hizmette temayüz edenler toplanarak hepsinin ittifakıyla gazete çıkarma kararı alınır.

Bu tarihlerde, haftalık İttihad gazetesi yayın hayatına atılır. Karşısında dev ve kökleşmiş kuruluşlar var.

İttihad, ticarî bir gelir beklentisi veya siyasî baskı unsuru olarak kurulmamıştı. O, bir dâvâ, bir misyon üstlenmek için doğmuştu:

Çağımızın en büyük âlimi, müceddidi, müçtehidi, müfessiri, mütefekkir ve mücahidi Bediüzzaman Said Nursî’yi ve 82 yıllık ömrünün meyvesi Risale-i Nur Külliyatı’nı, Türkiye’ye, İslâm âlemine ve dünyaya tanıtmak, neşretmektir.

Tavzih ve tashih:

 17.10.217 tarihli “Bediüzzaman’ın yazı yazdığı gazeteler“ başlıklı yazımız üzerine bu hususta da kapsamlı araştırmalar yapan Bilal Tunç, şu bilgileri verdi: “Bediüzzamân Said-i Nursî Hazretlerinin son 10-12 yazısı 31 Mart Hâdisesini yatıştıma maksadlı olmak üzere 6 Ağustos 1908 ile 20 Nisan 1909 arasında (7 değil!) 10 farklı mevkūtede 40 kadar yazısı çıkar… 

“Bediüzzaman’ın, 6 Ağustos 1908 - 22 Temmuz 1920 arasında muhtelif vesîlelerle yazıları şu gazetelerde neşredildi:

“Rehber-i Vatan, İttihad ve Terakki, Misbah, Şark ve Kürdistan, Şûrây-ı Ümmet, Kürd Teavün ve Terakki Gazetesi, Volkan, İkdam, Serbesti, Mizan, Vakit, Sebilürreşad, Açıksöz.” (17.10.2017/[email protected])

Okunma Sayısı: 1629
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı