"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İmanımızı nasıl yenilemeliyiz?

Ali FERŞADOĞLU
15 Şubat 2018, Perşembe
İman, hem her ferdin hayatının nurudur, hem girdiği âlemin ışığıdır. “Lailaheillellah” ise, o nuru açar bir anahtardır.

Yaşımız ilerledikçe, hayat şartlarını adapte oluyor, yeni bilgiler elde ediyorsak; imanımızı da bu şartlara göre yenilemek durumundayız. İşte, Hz. Peygamber (asm), “İmanınızı Lâ ilâhe illâllah ile yenileyiniz.”1 diye ders vermesinin sırlarından birisi budur.

Kimi farkına varmadan, “şirk-i hafiye/gizli şirke” düşebilir. Bilmeyerek insanların ağzından çıkan ve dinsizliği çağrıştıran pek çok kelimeler var. Kimi “şüphe ve vesveseler” pençesinde kıvranır. Şu halde “Lailahe illellah!” diyerek ve bunun hakikatini tefekkür ederek imanımızı yenilemeliyiz. “Gayb denen metafizik alemle aramızdaki perde kalksa, imanımda bir artma olmaz!” diyen Hz. Ali (r.a), “Ey Allah’ın elçisi, Allah’a kavuşan en kısa yol nedir?” diye sorar. 

Peygamberimiz: “Benim ve öteki elçilerin bildirdiği en güzel zikir, ‘Lailahe illellah/Allah’tan başka ilah yoktur’ cümlesidir. Gök ve yeryüzü kefenin bir gözüne, bu söz diğer gözüne bu söz bırakılsa, bil ki, daha ağır gelir.”

Bunun üzerine takrar sorar: “Nasıl zikredeyim, ey Allah’ın elçisi?” “Gözlerini yum ve söylediklerimi dinle, sonra üç kez tekrarla ben dinleyeyim: Lailahe illellah/Allah’tan başka ilah yoktur! Zikrin en güzeli budur.”2

İman; ihlas ve tefekkür ile yenilenir. İhlâsı kazanmanın ve muhafaza etmenin en müessir bir sebebi, rabıta-i mevttir. Evet, ihlâsı zedeleyen ve riyâya ve dünyaya sevk eden tûl-i emel olduğu gibi, riyâdan nefret veren ve ihlâsı kazandıran, rabıta-i mevttir. Yani, ölümünü düşünüp, dünyanın fâni olduğunu mülâhaza edip, nefsin desiselerinden kurtulmaktır. 

İkinci sebep, iman-ı tahkikînin kuvvetiyle ve marifet-i Sânii netice veren masnuattaki tefekkür-ü imanîden gelen lemeât ile bir nevi huzur kazanıp, Hâlık-ı Rahîmin hazır, nâzır olduğunu düşünüp, Ondan başkasının teveccühünü aramayarak, huzurunda başkalarına bakmak, medet aramak o huzurun edebine muhalif olduğunu düşünmekle o riyâdan kurtulup ihlâsı kazanır.3

Dipnotlar: 1-Müsned, 2:359. 2-Hâkim, el-Müstedrek, 4:256; 3-Bediüzzaman, Lem’alar, s. 167-168.

 

Okunma Sayısı: 1993
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı