"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kanaat, iktisat ve ekonomik kalkınma - 2

Ali FERŞADOĞLU
12 Ekim 2019, Cumartesi
İktisada gelince, ifrat ve tefrite kaçmadan, herşeyi vasat ve ölçüde tutmaktır.

Yâni, günde 1000 kalorilik gıda almak gerekiyorsa, bunu 1100’e çıkarmamak, 5 saat uyku kâfi geliyorsa sekiz yapmamak, maksadımızı on cümle ile anlatmak mümkünse, 20 cümleye çıkarmamak demektir.

Bir hastanın, bir tablet hap alması gerekiyor. İki, üç veya beşe çıkarmak israftır; kanaatsizliktir. Sonuç da iyi değildir.

İktisadı cimrilikle karıştırmamak gerekir. İktisat başka şey, cimrilik başka şeydir. İktisat, bir mânâda izzet, kemal ve cömertliktir, nimetlere karşı hürmettir. İsraf ve saçıp savurmak ise, nimetin kıymetini bilmemektir.

 İktisad ve kanaatin sayısız faydaları vardır. Bunu herkes, bizzat kendi hayatında müşahede edebilir. İktisat ve kanaat eden, zillete düşmez, alnı açık, başı dik olarak gezer. 

Bugünkü medeniyet, tüketim çılgınlığını kamçılayarak, iktisat ve kanaati kökünden bozmakta, insanları hırs, israf ve tamaya sevk etmektedir.

Ev, büro ve işyerlerimize baktığımızda, haftalar, aylarca kullanılmayan birçok eşyaya rastlarız. Oysa onları kazanmak için, karşılığında ne emekler, ne değerler, ne vakitler, ne nakitler ödemişizdir. Belki, onların yerine, insanın ulvî duygularını inkişâf ettiren ve kemâlâta hizmet eden nice eserler koyabilirdik.

İktisat ve kanaate bir başka açıdan bakmaya çalışırsak, şöyle bir hakikatle karşılaşırız:

Kâinatta herbir varlık, herbir hareket, iktisat ve kanaate riâyette hassasiyet gösterir. Topraktan ağaca, ağaçtan meyvelere, meyvelerden çekirdeklere, çekirdeklerden havaya, yıldızlara kadar herşey bu kanun dâiresinde hayatını sürdürüp gider. Ekolojik denge, bir mânâda iktisat ve kanaatin bir başka adıdır.

Kâinattaki bu kanunlara riâyet, dengeyi muhafaza etmek insaniyetinin ve şuurlu varlık olmanın gereği olabilir ancak. Aksi halde, beraber yaşadığı “varlık kardeşlerine” muhalefet etmiş olacaktır. Ve bu muhalefetinin cezâsını da, fıtrî kanunların reddiyle peşin olarak alacaktır. Ya hastalanarak, ya taşkınlığa girerek, ya da hasta ederek!..

Okunma Sayısı: 1165
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ali

    12.10.2019 14:30:36

    Bu meseleler kalkınma ilerlememizin temelleri.Yani sınırsız üret gavurlar gibi sınırsız şükürsüz tüket bizi yaşama tarzımız olamaz ama olmuş.Bu gidişi mutlaka normale çevirmeliyiz.Bu konular; günün gerçekleri; bilim ve araştırma teknikleriyle harmanlanıp yazılmalı okunmalı yayınlanmalı.Yarın yeryüzü iktisad ve şükür ekonomisi kurulduğunda; ne yaptınız? a verilecek cevabımız olsun.Tebrikler ferasetli basiretli Ferşatoğlu.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı