"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kelâm/konuşma kabiliyeti

Ali FERŞADOĞLU
30 Haziran 2016, Perşembe
Allah insanı yarattı; ona konuşmayı öğretti1 ve düşündüklerini sesli, sessiz (davranış, hal diliyle) ifâde edebilme istidadı/potansiyel yeteneği verdi. Bunun ni’metiyet ciheti de şöyle hatırlatılır:

“Biz insana bir çift göz, bir dil ve iki dudak vermedik mi?”2

Yeryüzüne dağılan insanoğlu; farklı diller geliştirerek, O’nun âyet / belgelerinden3 birisini sergiledi. Çünkü, şu kâinatın mutasarrfı, elbette bilerek yapıyor ve hikmetle tasarruf ediyor ve her tarafı görerek tedvir ediyor ve her şeyi bilerek görerek terbiye ediyor ve her şeyde görünen hikmetleri, gayeleri, faydaları irâde ederek tedvîr ediyor. Mâdem yapan bilir; elbette bilen konuşur. Mâdem konuşacak; elbette şuûr ve fikir sahibi ve konuşmasını bilenlerle konuşacak.4

Buna benzer daha pekçok hikmet ve Kelâm sıfatının gereği yüce Yaratıcı, varlıkların herbirisine farklı konuşma stili verdi. Ademoğlunu kendisine muhatap kabul etti; suhuf/sayfalar, kitaplar ve Kur’ân-ı Kerîm’i vahyederek onunla konuştu. Kâinatın yaratılmasının sebebi, çekirdeği, en son ve en mükemmel meyvesi Hz. Muhammed’e (asm) ilk inen âyet “İkra!” (Oku!)5 şeklindedir. Üçüncü âyette aynı emri tekrarlanır.

Gufran ölçüsünde “okumak” mânâsında olan Kur’ân;6 meseleyi burada bırakmaz:

Kur’ân’da, sözün en güzel ve çirkini, “Kökü toprakta sabit, dalları uzayda semâda devamlı meyve vermektedir. Çirkin bir söz ise, çirkin bir ağaç gibidir. Ne sağlam bir kökü vardır, ne de işe yarar bir meyvesi;7 diye tasvir getirilir. Doğuştan insana verilmiş istidad/potansiyel yetenek halinde verilen konuşma kabiliyeti geliştirilebilir. İki ebedî ve bediî örnek; sözlerin en güzeli İlâhî bir nutuk olan Kur’ân ve insanlığın şanlı bülbülü, ebedî hatibi Hz. Muhammed’in (asm) hadîsleridir. Zira onlar bütün insanlığa, bütün asırlara, bütün mesleklere, bütün meşreplere nasıl hitap edilmesi gerektiğinin de en yüksek dersini veriyor. Güzel söz söylemek ve yazmak isteyen onlardan daha güzel bir kitap, daha bir hitap gösteremez, gösterememiş... Kur’ân, zikir, fikir, şükür, emir, dâvet ve bütün ilimleri içine alan bir kitap olması açısından da insanlığa muazzam bir hitap örneğidir. Hatiplerin muallimi Hz. Peygamber (asm), “Beyanın bir kısmında sihir vardır”8 diyerek bir kısım sözlerin büyüleyici bir etkiye sahip olduğunu; bir kısmının ise, tam aksi olduğunu vecîz bir üslûpla belirtir.

Dipnotlar: 1- Rahman Sûresi, 2-3. 2- Beled Sûresi, 8-9. 3- Rûm Sûresi, 22. 4- Mektûbât, s. 91. 5- Alak Sûresi, 1. 6- Elmalılı M. Hamdi Yazır, Hak Dini Kur’ân Dili, Azim Dağ., İst., 1992, c. 1, s. 13. 7- İbrahim, 24-26. 8- Buharî, Nikâh, 47; Ebû Dûvûd, Edeb, 87.

 

Okunma Sayısı: 1699
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı