"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kur’ân, beliğ bir dil olan Arapça olarak indirilmiştir

Ali FERŞADOĞLU
26 Temmuz 2017, Çarşamba
Arapça, belki çöl şartlarında geliştiği için beliğ, iktisatlı bir dildir.

Yani, Arapça’da, bir kelimenin pek çok mânâsı, vardır. Kur’ân’da ise, bu mânâların pek çoğu kastedilmektedir.

Cümlenin kuruluş yapısına, makabline, maba’dine, zaman, mekan, toplum, şahıs, şart ve durumlara göre onlar da devreye girer. Zâten, mu’cizeliğinin, cihanşumullüğünün bir yönü de budur.

Meselâ, “din” kelimesinin 30 mânâsını verir lügatlar: Din, İslâm, şeriat, millet, âdet, hâl, siyaset, hesap, kahr, galebe, istilâ, mâlik-aziz olmak, verâ (sakınma, korunma, günahtan hassasiyetle kaçma ve korkma, haramlar bir tarafa, şüpheli olan şeylerden, mâlâyânî ve boş şeylerden uzak kalma. Vera’, kısaca “dînî hükümlere riayette titizlik” manasına gelir.), takvâ, masiyet ve ikrah, hizmet, hüküm, kaza, ihsan, sîret, yol, tedbir, tevhîd, melik, mülk, birisini hoşlandığı şeye sevk etmek gibi mânâları vardır.

Tercümeye, yâni meâle girildiği vakit, bunlardan yalnızca birisi veya parantezle bir ikincisi dikkate alınacaktır. Peki, diğer anlâmlar ne olacaktır? Oysa, Kur’ân harfleri, bağlaçları, edatları, atıfları yerlerine göre, çeşitli mânâlar alırlar. Nasıl ki, Allah’ın yaratmış olduğu kevnî kelime olan bir çekirdekten, tohumdan binlerce tohum, ağaç ve meyve meydana geliyorsa, Kelâm-ı Ezelîden gelen bir Kur’ân harfinden, yüzlerce mânâ çıkabilir. Bu, aklın haricinde değildir. Her an gözümüz önünde cereyan eden hâdiselerdendir...

Değil fasih, beliğ ve nahvî bir dil olan Arapça, hiçbir dil başka bir dile tam tercüme edilemez. Edildiği takdirde, çok yanlış anlamalar ortaya çıkmaktadır. Meselâ, “Ba’de harabi’l-Basra!” bir deyim olarak dilimize, kültürümüze girmiştir. Bunun tercümesi, “Basra harap olduktan sonra” şeklindedir. Böyle bir tercümeden, herhangi bir mânânın çıkmadığı açıktır. Bu söz, ancak, “İş işten geçtikten sonra” diye tercüme edilmeli ve ona göre yorumlanmalıdır.

Tercüme, yâni meâlde bunları yansıtmak imkânsızdır. Yâ geniş açıklamalı bir tercüme yapmalı veya tefsir dediğimiz geniş bir yorum...

Okunma Sayısı: 1464
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı