"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kur’ân bütün kitapların hükmünü ihtiva eder

Ali FERŞADOĞLU
01 Temmuz 2016, Cuma
Bediüzzaman’a göre; toplumu faaliyete, sosyal hayatı harekete geçiren çok hayat düğümlerinden birisi olan edebiyat; “duygu, düşünce, hayâl ve olayları en güzel şekilde sözlü veya yazılı olarak ifade etme san’atı” şeklinde târif edilir.

İnen ilk âyet “İkra!” (Oku!) ardından üçüncü âyette aynı emri tekrar ile “yazmanın”  ve devâmında “bilme, öğrenme-öğretme” üzerine tahşidât yapılır. Akıl, tahkik, araştırma, inceleme, kitabet, hitabet, diyalog, tebliğ, yazmak, mektup, kâğıt, yazı ve malzemeleri üzerine yüzlerce sözcükle de ufuk açar.

“Okuma, yazma, bilme/öğrenme” üzerine olan ilk sûrenin hemen ardından, Kalem Sûresi inmiş ve yazının en önemli malzemesi “kalem” övülmüş;1 insana kâinat çapında geniş bir tefekkür ve edebiyat sahası açılmıştır. Rabbimiz, insanları terbiye etmek ve ahlâkî değerleri yerleştirmek için ilk insan, ilk peygamber Hz. Adem (as) ile başlayarak birçok peygamber, suhuf (sayfalar) ve dört büyük kitap indirmiştir. Diğer bazı peygamberler de bu sayfa ve kitaplarla hükmetmek üzere gönderilmiştir.  Sahifeler şu peygamberlere gönderilmiştir:

1)10 sahife, Hz. Âdem (as)

2) 50 sahife, Hz. Şit (as)

3) 30 sahife, Hz. İdris (as)

4) 10 sahife, Hz. İbrahim (as)

Bunların toplamı 100 sahifedir.

 Mukaddes kitapların çok sayfalılarına da Büyük Kitaplar adı verilir. 

Bunlar da dörttür:

Tevrat: Hz. Mûsâ’ya (as) indirilmiştirilmiştir. Levhalar halinde, 40 günlük bir zaman dilimi sonunda Tur Dağı’nda vahyedilmiştir.

Yahudi âlimlerinden olan Abdullah İbni Selâm Müslüman olunca kavmine, “Ey Yahudî cemaati!.. Allah’tan korkunuz! Size geleni kabul ediniz. Vallahi, siz de bilirsiniz; o, yanınızdaki Tevrat’ta ismini ve sıfatını yazılı bulduğunuz Resûlullah’tır” diyerek onları İslâm’a dâvet etmişti.2  

Zebur:  Hz. Dâvûd’a (as) gönderilmiş. Bir çok ilâhî ve zikirleri ihtivâ etmektedir. Bugün, Tevrat’ın sonuna ilâve edilmiş bir ek şeklindedir.

İncil: Hz.  İsâ’ya (as) indirilmiştir.

Kur’ân-ı Kerîm: Hz. Muhammed’e (asm) vahyedilmiş, Hz. Adem’den (as) başlayarak kendisine kadar gelen bütün peygamberlerin sayfa ve kitapların hükümlerini, hakikatlerini ihtiva eder. Kemale ermiş dinin yazılı şeklidir. 

Tebrik: Mübarek Leyle-i Kadrinizi tebrik eder; camiamız, milletimiz ve İslam alemi için hayırlara; insanlık için hidayete vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz eder; müstecab dualarınızı beklerim. 

Dipnotlar: 1- Kur’ân, Kalem, 1,  2- İbn-i Hişam, Sîre, II/164; Buharî, Sahih, II/335 

Okunma Sayısı: 1856
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Rüstem Garzanlı

    12.7.2016 10:40:25

    Üstadın manevî varisleri ve havarileri olan saffı-ı evvel Nur talebeleri birer Zübeyir bin avvam, birer mücahit ve kahraman olarak iman noktasında Üstadlarına hizmet etmişler. Sağlığında Üstadı manen temsil ederek Risale-i Nurun neşrinde, hizmetinde çalışmışlar. Cenab-i Allah onlara rahmetiyle muamele etsin, mekânları Cennet-ı âlâ olsun. ÂMİN... Ah!... Bin kere Ah!... demeden geçemiyorum. Keşke her bir Risale-i Nur talebesi Üstadın vasiyeti üzerine "Laakal on beş günde bir İhlâs Risâlesi"ni okusaydılar. Meşrepler ve ayrılıklar yüzünden çekişmeler de olmazdı. Üstad, yaşadığı dönemlerde ve günümüzde ki ihtilafları sezdiği ve bildiği için şu vasiyette bulunmuşlardır: "Evvel ve ahir vasiyetim: Tesanüdünüzü muhafazaya, enaniyet, benlik ve riyadan telahus ve itihad-ı dem ile ihtiyat" demiştir. Her hâlde başka söze hacet yok.....

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı