"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kur’an’ın 40 vecihle mu’cize olması ne demektir?

Ali FERŞADOĞLU
13 Kasım 2014, Perşembe
Kur’ân her haliyle, her sûresiyle, her ayetiyle (cümlesiyle), her kelimesiyle mu’cizedir.

İlim (manevî, sosyal, fen), matematik, astronomi, fizik, coğrafya, teknoloji, tarih, istikbal ile ilgili haberleriyle de mu’cizedir.
Yani, beşerüstü bir kelamdır.
Bediüzzaman; Risale-i Nur Külliyatında, bilhassa İşaratü’l-İ’caz ve 25. Söz’de (Mu’cizat-ı Kur’ân’iye’de) Kur’ân’ın 40 vecihle mu’cize, i’caz (mu’cizelik) yönünün bulunduğunu ilmi delillerle ispat, izah etmiş; teferruatlı olarak ele almıştır.
Kur’ân’ın mu’cizelik yönünü, kelime ve harflerine kadar indirmiş, Kur’ân’a yapılan hücumları durdurmuştur. Kur’ân’ın mu’cizelik yönünün onun “çelik bir zırhı olduğunu” belirterek şöyle demiştir:
Eski Harb-i Umumîden evvel ve evâilinde, bir vakıa-i sadıkada görüyorum ki, Ararat Dağı denilen meşhur Ağrı Dağının altındayım. Birden o dağ müthiş infilâk etti. Dağlar gibi parçaları dünyanın her tarafına dağıttı. O dehşet içinde baktım ki, merhum validem yanımdadır. Dedim: “Ana, korkma. Cenâb-ı Hakkın emridir; O Rahîmdir ve Hakîmdir.” 
Birden, o hâlette iken, baktım ki, mühim bir zat bana âmirâne diyor ki: “İ’câz-ı Kur’ân’ı beyan et.” 
Uyandım, anladım ki, bir büyük infilâk olacak. O infilâk ve inkılâptan sonra, Kur’ân etrafındaki surlar kırılacak. Doğrudan doğruya Kur’ân kendi kendini müdafaa edecek. Ve Kur’ân’a hücum edilecek; i’câzı onun çelik bir zırhı olacak. Ve şu i’câzın bir nevini şu zamanda izharına, haddimin fevkinde olarak, benim gibi bir adam namzet olacak. Ve namzet olduğumu anladım. (Bediüzzaman Said Nursî, Mektubat, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul, 1999, s. 357.)
Bediüzzaman, bilhassa “ifsat, dinsizlik, ahlâksızlık ve zındıka” komitelerinin hücum ettiği ayetlerin, mu’cize, harika olduğunu beyan etmiştir.
Akıl, ilim (fen) ile çeliştiği iddia edildiği âyetlerde muhteşem mu’cizeler olduğunu ispat etmiştir. 
Önce mu’cize, icaz ile ilgili bazı mefhumların anlamlarını nakledelim:
İ’caz, mu’cize: Aciz bırakmak. Acze düşürmek, şaşırtmak. Edebiyatta benzerini yapmada herkesi acze düşürecek; güzel söz söylemekte insanların muktedir olmadıkları derece.
Îcâz: Edebiyatta az sözle çok şey anlatmak. Sözü muhtasar söylemek. Vecize, kelâm-ı kibar.
Belâgat: Hitap ettiği kimselere göre uygun, tam yerinde, düzgün ve hakîkatlı söz söyleme san’atı, hâlin gerektirdiğine uygun söz söylemek.
Fesahat: Doğru ve düzgün söyleyiş, açık ve güzel ifade.
Cezalet: Tutuk olmayan, ahenkli, akıcı ve güzel ifâde.

Okunma Sayısı: 1994
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı