"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Mezheplerin mahiyeti

Ali FERŞADOĞLU
05 Mart 2019, Salı
Müslümanlar birkaç asırdır “ilim, fikir, teknoloji, ekonomik ve ahlaki” değerler yerine “adavet, dedikodu, fitne-fesat ve tefrika” üretiyor.

Tırnak içinde “gavurlardan” ilim, fikir ve medeniyet güzellikleri yerine, silah ve zararlı maddeler satın alarak biribirine yöneltiyor.

Meselenin diğer vahim boyutu da şudur: “Mezhepler çatışma ve terör kaynağıdır” vesvesesini yayması ve müntesiplerini şüpheye düşürmesidir. Nitekim, en yüksek makamları işgal eden yöneticileri, “Mezhepçilik fitnesi İslam dünyasının içinde şu anda bizi ciddi manada yaralıyor… Bu çatışma niye? Bu çarpışma niye? Bizim bu mezheplerin üstünde bir dinimiz var; İslam... İslam’dan başka bir şey tanımıyoruz.” diyebilecek kadar vahim noktalara savuruyor. 

“İslam’dan başka bir şey tanımıyoruz” anlayışı, Ehl-i Sünnet vel-Cemaat’i de İslamdışı görmek ve göstermek gibi tehlikeli noktalara götürür. “Çatışma”dan kaçalım derken, “mezhepsizlik kaosuna” yol açılabilir.

Müslümanların yanlış, hata, kusur ve günahlarına bakarak İslamiyetten çıkamayacağınız gibi; mezheplerarası çatışmalardan hareketle Ehl-i Sünnet vel-Cemaat’ten de çıkamazsınız.

Aslanda mezhep çatışmaları, bizatihi mezhebin kendisinden kaynaklanmaz. Zira, kimi zaman aynı mezhep, aynı tarikat, aynı ekol, aynı grup, hatta aynı parti, hatta aynı aile fertleri arasında çatışmaların çıkması temelde başka sebeplerin, saiklerin rol oynadığını gösterir.

Mezhep çatışmaları, ekseriyetle “cehalet, taassup, garaz, milli intikam duyguları, iktidar/çıkar, dahili ve harici manipulasyonlardan” kaynaklanır.

Mezhep nedir, mezhebin Kur’an ve Sünnet’teki yeri nedir? Hak, doğru birdir, 4 ve 12 mezhep nasıl hak olabilir? Doğru, hakikat çok boyutlu olabilir mi? Peygamberimizin (asm) “ihtilaf rahmettir” buyurması “müspet ihtilaf” olarak mezheplere mi bakıyor? Müslüman üst kimliği altında başka kimliklerin de bulunması mümkün ve vaki midir? Bir mezhebe girmek zorunda mıyız? Asr-ı Saadet’te mezhep olmadığına göre mezhepler birleştirilebilir mi? 73 fırka kimlerdir ve “fırka-i naciye” hangisidir? Mezhep çatışmalarının sebepleri nelerdir; bunu önlemenin çaresi nelerdir? Mümin kardeşleri biribirine düşman, İslam alemini perişan eden “tahtiecilik ve tekfir” hastalıkları nasıl tedavi edilecektir? Mutezile, Cebriye, Mürcie, Mücessime gibi sapkın mezhepleri doğuran sebepler nelerdir ve bunlar Ehl-i Sünnet çizgisine çekilebilir mi?

Bu soruların cevabını gelecek yazılarda verelim inşallah.

Okunma Sayısı: 1801
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı