"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Millî eğitim değil, zillî öğütüm, uzun kollu, uzun dilli dağıtım sistemi…

Ali FERŞADOĞLU
19 Haziran 2024, Çarşamba
Millî kelimesi millet ile ilgili, millete ait olan, sadece milletin olan manasındadır. Yani, başta inanç, örf, güzel gelenekler, adetler, milletin temel karakteri, haslatleri ve özellikleri demektir.

Örf, kanunlarla belirlenmemiş olmakla birlikte kanun değerinde olan, halkın kendiliğinden uyduğu, kural, prensip şeklindeki geleneklerdir. Haslet ise, kişinin yaradılışından gelen huy ve sonradan kazandığı özellik, huy, karakterdir. Müslüman Türk milletinin güzel milli hasletlerinden başında, doğruluk, adalet, meşveret, merhamet, hürmet, hürriyet, cesaret, nezaket, sevgi, vefakârlık, fedakârlık, alçakgönüllülük, sorumluluk, iyilik, yardım etmek, dayanışma, diğergamlık (empati) misafirperverlik, helal-haramalara dikkat, dürüstlük gelir. Türkler, bu insani ve ahlaki değerleri İslâmiyeti kabul ettikten sonra milli ruh ve karakterleri haline gelmiştir. Bu millet, X-XI. yüzyıllarda Kur’an ve Sünnet-i Seniyye’de tavsiye edilen bu değerleri milli haline getirmiş, çok önem vermiş, bu değerleri korumak ve kalıcı davranış biçimleri haline getirmek için çaba sarf etmiş, cihad etmiştir. Ve Türk milleti 1000 yıldır İslâmın bu değerlerini yaşamış, bayraktarlık ilânatını yapmıştır. İşte, milli dendiğinde milletin bu güzel haslet, ahlâki değerleri huy ve karakter haline getirmesidir.

Kötü hasletlere gelince, nefsimizde dört kötü hasletten bahsedilmiştir: ● Münaza'a: Allâh Celle Celâlühû ile çekişme, ● İbâ: Allah Tealânın emirlerinden kaçınmak, ● Azgınlık, ●  İnkâr: Ahkâm-ı İlâhiyeyi kabul etmemek.

Diğerlerinden bazıları, yalan, riya (olmadığı halde iyi görünme, gösteriş) gıybet, tecessüs (insanların iç yüzünü, gizli taraflarını veya kusurunu araştırmak), kibir, hased, nemmamlık (lâf taşıyıcılığı), cimrilik, su-i zan (başkasının hakkında kötü düşünmek) Müslümanları başta olmak üzere, hakperest, doğru insanları hor görmek, iyi insanlara buğzetmek, vs., vs.

Şimdi milli denen eğitim sistemine bakalım: Millî olan güzel hasletleri mi öne çıkarıyor, kötü hasletleri mi? İlkokuldan saf, masum, günahsız olarak aldığı çocukları üniversiteden çıkarana kadar güzel hasletlerle eğitmiyor, kötü, çirken hasletlerle öğütüyor. Yalancı, zalim, helal-haram bilmeyen, hak ve hürriyetlere saygısız, köşe dönmeci, hırsız, yolsuz kişiler ve yöneticiler haline getiriyor mu? Milyonlarca çocuk ve gençlere, İşte millisiz milli eğitim sisteminin sonucu:

“Millet-i İslâmiyenin sebeb-i saadeti yalnız ve yalnız hakaik-i İslâmiye ile olabilir. Ve hayat-ı içtimaiyesi ve saadet-i dünyeviyesi şeriat-ı İslâmiye ile olabilir. Yoksa adalet mahvolur. Emniyet zîr-ü zeber olur. Ahlâksızlık, pis hasletler galebe eder. İş yalancıların, dalkavukların elinde kalır.” (Hutbe-i Şâmiye, Enst./intr, s. 79.)

Okunma Sayısı: 1306
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Pelin Kurukahveci

    19.6.2024 12:35:58

    Çok güzel uyarıcı bir yazı olmuş. Çocuklarımızı daha küçük yaşlarda islami ilimlerle yoğurarak yetiştirmek elzem. Yoksa islami kimlik kazandırmak giderek zorlaşır. Bu bağlamda şunları da ilave etmek isterim. 1- ilkokuldan önce ve ilkokul döneminde çocuklara kuran ve hadisler ezberletilmelidir. 2- Her kademede öğrencilere zorunlu kuran ezberleri yaptırılmalıdır. 3- Sosyal platformlarda üretilen dini içeriklere kesinlikle bir kontrol sistemi getirilmelidir. Çocuklar ve gençler islam dışı batıl şeylerle zehirleniyor. 4- Ehli sünnet akidesini zedeleyen mealcilik, selefilik, şiilik gibi mezhebi görüşlerin yaygınlaşmasının önüne geçilmelidir.

  • S.topuz

    19.6.2024 07:11:12

    ..."Üçüncü Hâdise: Bir rivayette "İslâm Deccalı Horasan taraflarından zuhur edecek." denilmiş. لَا يَعْلَمُ الْغَيْبَ اِلَّا اللّٰهُ bunun bir tevili şudur ki: Şarkın en cesur ve kuvvetli ve kesretli kavmi ve İslâmiyet'in en kahraman ordusu olan Türk milleti, o rivayet zamanında Horasan taraflarında bulunup daha Anadolu'yu vatan yapmadığından, o zamandaki meskenini zikretmekle Süfyanî Deccal onların içinde zuhur edeceğine işaret eder. Garibdir hem çok garibdir yedi yüz sene müddetinde İslâmiyet'in ve Kur'an'ın elinde şeref-şiar(Şeref nışanı), bârika-âsâ(Şimşek gibi) bir elmas kılınç olan Türk milletini ve Türkçülüğü, muvakkaten İslâmiyet'in bir kısım şeairine karşı istimal etmeye çalışır. Fakat muvaffak olmaz, geri çekilir. "Kahraman ordu, dizginini onun elinden kurtarıyor." diye rivayetlerden anlaşılıyor. وَاللّٰهُ اَعْلَمُ بِالصَّوَابِ ٭ لَا يَعْلَمُ الْغَيْبَ اِلَّا اللّٰهُ Bediüzzaman Said Nursi, Risale-i Nur Külliyatı, Şualar[Y] - 489 🙌🌹🤲🌹❤☝️🌙😥😭😪🕊🕊🕊🌍🇪🇺🇵🇸🇵🇸🇵🇸

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı