"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Parlamenter sistem mi, başkanlık mı?

Ali FERŞADOĞLU
27 Şubat 2017, Pazartesi
Kur’ân ve Sünnet-i Seniyye’nin bu zamandaki en büyük, en etkili, en kapsamlı tefsiri olan Risale-i Nur’dan beslenen Müslümanlara ve özellikle birinci işleri onu okumak, anlamak, yaşamak ve neşretmek olan Nur Talebelerine olur olmaz fikirleri kabul ettiremezsiniz, olur olmaz sistemleri dayatamazsınız, olur olmaz kitapları okutturamazsınız, olur olmaz sözleri dinlettiremezsiniz.

O halde kimin etkisindedirler ve kimin etkisinde kalmalıyız?

Peygamberimiz (asm) Ahirzaman peygamberidir. Biz, Ahirzamanın en dehşetli zaman dilimi “Deccalizm / Süfyanizm” yaşayan ümmetiyiz.

19-20. asrın hayat felsefesini, içtimaî / sosyal, siyasî, ekonomik, vs., vs., hayatını Deccalizm / Süfyanizm dizayn edip kurgulamıştır.

Bu dehşetli fitne ve karmaşık zamanında, Kur’ân ve Sünnet-i Seniyye’nin günümüzdeki sosyal ve siyasî ölçü, prensip ve hizmet stratejilerini kim çizecektir?

Bir müçtehid ve müceddid olarak iman esaslarını, ibadetleri (İslâmın şartlarını), ahlâk ve ukubat meselelerini ispat ve izah eden Bediüzzaman, elbette Deccalizm / Süfyanizme karşı Kur’ân ve Sünnet-i Seniyye’nin içtimaî, siyasî ölçü, prensip ve stratejilerini belirleyecektir.

Evet, Nur Talebelerine olur olmaz fikirleri kabul ettiremezsiniz. 

Tarihçe-i Hayat’ın önsözünü yazan âlim Ali Ulvi Kurucu, meselenin bu boyutunu şöyle nazara verir:

“Üstad, bu yüksek iktisatçılık kudretini sırf yemek, içmek, giymek gibi basit şeylerle değil, bilâkis fikir, zihin, istidat, kàbiliyet, vakit, zaman, nefis ve nefes gibi manevî ve mücerred kıymetlerin israf ve heder edilmemesi ile ölçen bir dahîdir. Ve bütün ömrü boyunca, bir karakter halinde takip ettiği bu titiz muhasebe ve murakabe usûlünü, bütün talebelerine de telkin etmiştir. Binaenaleyh, bir Nur Talebesine olur olmaz eseri okutturmak ve her sözü dinlettirmek kolay birşey değildir. Zîra, onun gönlünün mihrak noktasında yazılı olan şu ‘Dikkat!’ kelimesi, en hassas bir kontrol vazifesi görmektedir.” 1

Ve bu husustaki sözlerini şöyle tamamlar:

“İşin orijinal tarafı, bu meslek, kendi şahsına münhasır kalmamış, talebelerine de kudsî bir mefkûre halinde intikal etmiştir. Nur deryasında yıkanmak şerefine mazhar olan bir Nur Talebesinin istiğnasına hayran olmamak kàbil değildir.” 2

Belge ve bilgiye dayanmaksızın, ispat etmeksizin her fikri kabul ettiremezsiniz. 

Zira, Bediüzzaman’dan aldıkları dünya çapındaki ders ve ölçü şudur:

Sual: Neden bunların umumuna fena diyorsun? Halbuki hayırhâhımız gibi görünüyorlar.

Cevap: Hiçbir müfsid ben müfsidim demez. Daima suret-i haktan görünür. Yahut bâtılı hak görür. Evet, kimse demez ayranım ekşidir. Fakat siz mihenge vurmadan almayınız.

Zira çok silik söz ticarette geziyor. Hattâ benim sözümü de, ben söylediğim için hüsn-ü zan edip tamamını kabul etmeyiniz. Belki ben de müfsidim. Veya bilmediğim halde ifsad ediyorum. Öyleyse, her söylenen sözün kalbe girmesine yol vermeyiniz. İşte, size söylediğim sözler hayalin elinde kalsın, mihenge vurunuz. Eğer altın çıktıysa kalbde saklayınız. Bakır çıktıysa, çok gıybeti üstüne ve bedduâyı arkasına takınız, bana reddediniz, gönderiniz.”3 

Siyasetçiler veya onların yandaşları, hayrımıza çalıştıklarını söyleyebilirler.

Öyle de görünebilirler.

Bizim işimiz, onları mihenge vurmaktır.

Eğer Üstad, kendisini mihenge vurduruyor, yanlış çıkması halinde “gıybet ve bedduâyı arkasına takılmasını” istiyorsa, ağabeyleri, varisleri, hocaları, liderleri neden vurmayalım ki!

Okunma Sayısı: 2753
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Mustafa Gönüllü

    27.2.2017 17:40:39

    Ben talebeyim, onun için her şeyi mizan-ı Şeriatla müvazene ediyorum. Ben milliyetimizi, yalnız İslâmiyet biliyorum. Onun için her şeyi de İslâmiyet nokta-i nazarından muhakeme ediyorum. (Divan-ı Örfi - 10)

  • Ali R. Yardimoglu

    27.2.2017 11:54:27

    ..gecmis sevab, belki nisbi dogru, karmakarisikliklar icinde cuz'i hasenelerim(iz)den bahis ve isaret edip one cikarmakdan mesul degil; cogu yanlis, gunaha karismis, maatessuf haddinden cok ileri gitmis harekatimiz ve seyyiatim(iz)dan Rabbimizden af dileyen, bunlari mulayimce ifsa eden, olmaliyim(z), ,

  • Ali Tam

    27.2.2017 03:27:54

    Ben Referandum'u mihenge vurdum. Mihenk güya lisan-i haliyle bu necip süheda ve evliya evlatlarina Cenab-i Hakk HAYIRLAR dolu bir netice ihsan eyleye dedi. Elfu elfi Amin. Bütün Nurcularin ihlasli gayretleri HAYIRLARA vesile olur insaallah.

  • Müslüman

    27.2.2017 01:01:59

    Cevap: Hiçbir müfsid ben müfsidim demez. Daima suret-i haktan görünür. Yahut bâtılı hak görür. Siyasetçiler veya onların yandaşları, hayrımıza çalıştıklarını söyleyebilirler. Öyle de görünebilirler. Bizim işimiz, onları mihenge vurmaktır. Eğer Üstad, kendisini mihenge vurduruyor, yanlış çıkması halinde “gıybet ve bedduâyı arkasına takılmasını” istiyorsa, ağabeyleri, varisleri, hocaları, liderleri neden vurmayalım ki!

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı