"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Problemleri çözmenin formülleri

Ali FERŞADOĞLU
16 Haziran 2016, Perşembe
Hayat tekdüze gitmez, inişli çıkışlıdır. Zaten, yeknesak, sabit, tekdüze bir hayatın zevki, lezzeti ve dahi bir anlamı yoktur.

Zira, “Tevakkuf, sükûnet, sükût, atâlet, istirahat, yeknesaklık, keyfiyâtta ve ahvâlde birer ademdir. Hattâ en büyük bir lezzet, yeknesaklık içinde hiçe iner.”1

Yeknesak, tekdüze, sabit, sıkıntısız, problemsiz, farksız bir hayatın anlamsız, değersiz, zevksiz olduğunu şu tekliften anlayabiliriz:

“Evinizde, yerinizde, odanızda sabahtan akşama sabit duracaksınız. Sizi etli yemekler, çörekler, börekler, ballar, baklavalar ile besleyeceğiz. Razı olur musunuz? Veya kaç gün olursunuz!”

Demek ki, hayatın zevki ve lezzeti, harekette, değişiklikte, farklılıkta, Arapça tabiri teceddüt, yani yenilenmektedir. Bunlar da, sıkıntı, problem, musîbetlerle gerçekleşir!

Şu halde, “Herşeyin değeri zıddıyla anlaşılır ve bilinir” kaidesince; hayatın da anlamı ve değeri hastalık, sıkıntı, problem ve dertlerle ortaya çıkar.

Bu da insanları, dostları, kardeşleri, akrabaları şefkate, yardımlaşmaya, dayanışmaya, sevgiye, kaynaşmaya sebeptir. İşte Ramazan-ı Şerifteki ulvî açlık bu hakikatleri bizatihi akıl, kalp ve vicdanlarımıza yerleştirir.

Maddî hastalık, sıkıntı, problem ve dertlerimizi tedavi etmenin formülünü Hastalar, İhlâs ve Uhuvvet Risaleleri müellifi Bediüzzaman şöyle formülleştirir:

● “Herbiriniz her birisine birer tesellîci

● Ve ahlâkta ve sabırda birer nümûne-i imtisâl

● Ve tesânüd ve taltifde birer şefkatli kardeş

● Ve ders müzâkeresinde birer zekî muhatap ve mucîb

● Ve güzel seciyelerin in’ikâsında birer âyine olmanız, o maddî sıkıntıları hiçe indirir.”2

Dipnotlar: 1- Bediüzzaman Said Nursî, Sözler, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul, 1999, s. 435. 2- Bediüzzaman, Hizmet Rehberi, s. 214.

 

Okunma Sayısı: 1599
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • mehmed

    16.6.2016 11:24:51

    Risâle-i Nur’a âit dâvâ ve îtiraz, cüz’î bir hâdise ve şahsî bir mesele değil ki, çok ehemmiyet verilmesin. Belki bu milleti ve memleketi ve hükûmeti ciddî alâkadar edecek ve dolayısıyla âlem-i İslâmın nazar-ı dikkatini ehemmiyetli bir sûrette celb edecek bir küllî hâdise hükmünde ve umûmi bir meseledir.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı