"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Psiko-sosyal tipiniz hangi partiye oy vermeye meylettiriyor?

Ali FERŞADOĞLU
27 Mart 2019, Çarşamba
İnsan; düşüncelerini, hareket tarzını, fiillerini, çalışma düzenini, hadiselere bakış açısını, yaklaşım biçimini, meyillerini, hatta partilere oy vermesinin ana saikini psiko-sosyal tipine göre belirler.

Dünya çapında bir ruhiyatçı, psikolog, ıslahatçı terbiyegerde olan Bediüzzaman Said Nursî insan tipleri ve siyasî meyillerini şöyle tesbit ve tasnif eder:

“İnsanda müdebbir-i galip (Meseleleri evvelden düşünüp işleri ona göre ayarlamada baskın olan düşünce, baskın tedbir meyli) ya akıl veya basardır. Tâbir-i diğerle, ya efkâr veya hissiyattır. Veyahut ya haktır veya kuvvettir. Veyahut ya hikmet veya hükûmettir. Veyahut ya müyûlât-ı kalbiyedir veya temayülât-ı akliyedir. Veyahut ya hevâ veya hüdâdır.”1

Buna göre Bediüzzaman, “müdebbir-i galip/baskın tedbir alma meyli” ile insanlarda 12 psiko-sosyal tip tesbit eder ve tasnifi yapar. Gayet veciz olan bu psiko-sosyal tesbit ve tasnifi şöyle açabiliriz:

● Bir iş, bir hadise, bir mesele veya bir insanı ya aklımız veya gördüklerimize göre değerlendirir, karar veririz. Bazımız görmedikleri şeyi kabul etmez. Halbuki göz yanılır. Güneşi bir tepsi gibi görmek veya çay bardağının içindeki şekeri, sütteki yağı görememek gibi. Bazı şeyler akılla görülür.

● Veya fikirlerimiz veya duygularımızla karar veririz. Çocuğumuz yalvar yakar külli miktarda harçlık ister. Duygusal davranırsak istediğini veririz. Ama, “Bu parayı verirsek, hemen harcar, ya kaybeder veya biri gasbederek ondan alır” şeklinde düşünüp tedbirli davranır, gerektiği kadar veririz.

● Veya ya hakka göre veya kuvvete göre hareket ederiz. Yani, ya haklıdan yana oluruz veya güçlüden yana… Mesela, Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Ali (ra), Selahaddin Eyyübi, Fatih Sultan Mehmed, halife padişah olarak güçlü kuvvetli idiler. Ama, kendi aleyhlerinde de olsa haktan, haklıdan yana oldular.

● Hikmet ve hükümet için de şu misali verebiliriz: Ya hikmetten yanayız, ya devletten. Yani, bir meselenin getirisi, götürüsünü, en faydalı, en verimli, en güzel yönünü, arka planını düşünerek ölçer, biçer ve karar veririz. Veya bunlara aldırmadan devlet, rejim, iktidar ne düşünüyorsa aynen kabul ederiz, ondan yana oluruz. Halbuki, siyasetin de kendine göre maslahatları var, ehven-i şerri takip eder kendine göre, adaletsizlik yapar. Değerlendirmelerini hikmete göre yapmalı, devlete göre, iktidara göre değil!

● Ya kalbî hareket ederiz veya aklî. Mesela, ehl-i tarik daha ziyade kalbini işletir. Ehl-i fen, ilim ise, aklını. Hakikat mesleğinde giden ise, kalbin kumandanlığında bütün duygularını işletir.

● Ya arzulara göre hareket edilir veya Hüda’ya göre. Yani, bir şeyi yapmak istediğimizde nefsimizin istekleri, arzuları baskın çıkar. Veya, meşr-u gayr-i meşrusunu, helal-haram yönlerini düşünür, Allah rızasına göre hareket ederiz. Sokakta yürürken, nefsimiz, hevamız haramlara bakmak ister. Hüda’ya göre hareket ettiğimizde gayr-i meşruya bakmaktan sakınırız.

Kimi aklına, kimi gördüklerine; kimi fikir yürüterek, muhakeme ederek karar verir; kimi duygusal davranır! Kimi hikmetle hareket eder, kimi güç, iktidar ve kuvvete dayanır, menfaatine, çıkarına göre hareket eder. Kimi olaylara devlet, iktidar zaviyesinden bakar. Kimi kalbi işletir, hareket eder, kimi devreden çıkarır. Kimi Hüda’yı, yani, hidayeti, doğru yolu, yani, Allah rızasını esas alır, kimisi nefsi kararlar verir.

Bu tabloya göre, baskın tipiniz nedir, hangi maddeye göre karar verir, iş yaparsınız? Ve oyunuzu hangi partiye verirsiniz, vereceksiniz? Haklıya mı, güçlüye mi? Müstebite mi, yoksa ahrar/hürriyetçi/demokratlara mı? Sizde “tedbir-i galib” nedir?

Okunma Sayısı: 1871
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ali R. Yardimoglu

    27.3.2019 22:48:14

    ....yeter ki gercek ahrar demokrat olsun, yoksa demokrat ismini tasimakla is bitmiyor; iste simdiki dahiliyye vekili tam vah esefa' ya misaldir!!..

  • Ali

    27.3.2019 18:22:00

    Maaşallah barekallah.Siyasi ortam yazıları böyle olmalı.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı