"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Risale-i Nur, lisanda da tecdid yapmıştır (2)

Ali FERŞADOĞLU
30 Mayıs 2015, Cumartesi

Meselâ, “Güneşi ve ayı emrine boyun eğdirdi”1 mealindeki âyetleri yorumlarken, “Hadsiz büyük, geniş, hâli, boş...”2 kelimelerini kullanarak, “hâli”nin, “boş” demek olduğunu bize öğretir.

Aynı sayfada, “O boş ve hâli tevehhüm edilen semâvat dahi, melâikelerle, ruhanîlerle doldu, şenlendi” diyerek, “boş”u önce, “hâli” kelimesini de sonra tekrarlayarak âdeta hafızamıza kazır.

“Eğer bütün eşya tek bir Zâta isnad edilse, vücub derecesinde bir suhûlet, bir kolaylık peydâ eder. Eğer eşya müteaddit sânilere, esbablara isnad edilse, imtinâ derecesinde bir suûbet, bir müşkülât ortaya düşer3

“Suhûlet”in “kolaylık” olduğunu söylemiştir. “Suûbet”in ise, cümlenin akışından zorluk olduğunu imâ etmiş; “müşkilât”la da açıklamıştır. Hemen iki sayfa sonra, “İşte, vahdette nihayetsiz suhûlet ve kesrette nihayetsiz suûbet bulunduğundandır ki, ehl-i san’at ve ticaret, kesrete bir vahdet verir, tâ suhûlet ve kolaylık olsun” 4 kelimelerini kullanarak güçlendirmiştir.

Risale-i Nur’un baştan ayağa böyle böyle bir lisan kurgusuyla örülmüştür. Dolayısıyla Risale-i Nur, aynı zamanda kendi kendisinin hocası olur. Böyle Risale-i Nur, Kur’ân dili Arapça’nın yüzde 80’ini halletmiştir. Geri kalan yüzde yirmisi de “ehl-i ilme” mahsustur. Ve bu yüzde 20’nin içinde “gramer” de mevcuttur. Küçük bir çalışmayla bu da halledilebilir.

Risale-i Nur, bu lisan üslûbuyla, kurgusuyla, yediden yetmişe avama olduğu gibi, ehl-i mektebe, İlahiyatçılara, fen ve sosyal ilim ehline, hatta, Hıristiyan ve sair ehl-i kitaba da ulaşmıştır.

Dipnotlar:

1. Ra’d Sûresi, 2.
2. Mektûbât, s. 400. 
3. Mektubat, s. 22.
4. Mektubat, s. 23.

Okunma Sayısı: 1147
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı