"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Savunma mekanizmaları ve Cenab-ı Hakk’a teslimiyet

Ali FERŞADOĞLU
24 Ocak 2019, Perşembe
Olumlu ve olumsuz diye iki ana başlığa ayırabileceğimiz savunma mekanizmalarının pek çok çeşitleri vardır. Bunlardan önemlilerini ele alacağız.

Ancak burada şu kadarını söyleyelim: Olumlu, sağlıklı, etkili savunma mekanizmaları geliştirirken mutlaka Vahye, İlâhî kaynağa müracaat etmemiz gerekmektedir. Çünkü insan; elle tutulur, gözle görülür maddî cephesini tam olarak tanımıyor; tanısa da, ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Nerede kaldı ki, hassas olun rûh ve duygularını tanısın; şuûruna varamadığı sayısız iç ve hesaplayamadığı dış âlemden gelebilecek strese karşı ölçülü bir mekanizma geliştirebilsin! 

Basit bir mantık yürütme bizi bu gerçekle yüz yüze bırakır: 

 Evvelâ insanın bakışı, ilmi, ihatası kısa ve dardır; herşeyi kuşatamaz; geleceğe nüfûz edemez. 1 Gayet âciz, zayıf, unutkan, esnek, değişken ve çepeçevre zaaflarla çevrilmiş bir varlıktır. Bu özellikleri nazara alındığında sıkıntı ve problemlerin doğurduğu strese karşı sağlıklı bir savunma mekanizması geliştiremeyeceği açıktır. Her fabrika, makine, cihaz, âletin bir yapılış sebebi, amacı vardır. Onlar niçin yapılmış, hangi program yüklenmiş, nasıl dizayn edilmişse ona göre çalışırlar. 

Maddî mânevî yapısı, kâinatın bütün unsurlarıyla alâkalı İlâhî muazzam bir fabrika, antika bir makine ve hassas bir yaradılışı olan insanın yaradılışına en uygun savunma mekanizmalarını O belirleyeciktir. 

Teknik geliştikçe daha da girift meselelerle karşılaştığına göre; mânevî cephesini elbette bütün buutlarıyla bilemez. 

Öyle ise, yaratılanı en iyi tanıyan Yaratan olduğuna göre, en emin yol ve kestirme yol; O’nun ortaya koyduğu hükümlere uymaktır. 

Okunma Sayısı: 1410
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı