"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“Sen kafayı mı yedin?”

Ali FERŞADOĞLU
02 Haziran 2015, Salı

Bir ilimizin umumi dersinde “Euzu-besmele” çekip, “salvele-hamdele”den sonra, 21. Lem’a’nın girişindeki;

“Bu Lem’a lâakal her on beş günde bir defa okunmalı.”1 notunu okuduktan sonra:

“Risale-i Nur sadece iman dersi değil, içtimai ders de verir.”2

“Şu MÜNAZARAT, hem de siyâset tabiblerine, teşhis-i illete dâir hizmet ile mükellef ve muvazzaftır.”3

“Hatta Üstad, İhlas Risalesinde de içtimai, siyasi ders verir!” deyince,

Ciddi ve samimi bir ağabeyimiz:

“Sen kafayı mı yedin, İhlas Risalesi’nde siyasi dersi ne arar!” dedi.

“Kafayı yeme” damgasını yiyerek devam ettik:

“Hatta Üstad, Uhuvvet Risalesi’nde, hatta Haşir Risalesi’nde, hatta Mu’cizat-ı Kur’aniyye riselelerinde, hatta meleklere iman bahsinde (15. Ve 29. Söz’lerde) hatta ve hatta 26 Söz Kader Risalesi’nde de içtimai, siyasi ders verir!”

Sonra devam ettik: “Bu dünyada, hususan uhrevî hizmetlerde en mühim bir esas, en büyük bir kuvvet… ihlastır.” şeklindeki giriş cülmesinde siyaset dersini vermiştir, şöyle ki:

“Bu dünyada”ki işlerden bir bölümü içtimai, siyasi meseleler, faaliyetler, çalışmalar değil mi? Öyle ise, siyaset; başka bir duygu ve beklenti ile değil, ihlas hasleti ile yapmalıdır.

İkinci en büyük içtimai, siyasi ders, aynı cümlenin, ”en büyük bir kuvvet” bölümündeki “kuvvet” kelimesinde:

Bazı insanlar yaradılışları gereği aksiyon merkezli olduklarından hareket ve faaliyet en büyük gıdalarıdır. Onlara göre ”güç, iktidar ve kontrol” olmaksızın davalarını, inandıkları değerler ve güzellikeri hayata taşımak imkânsızdır. 

“İktitidara gelelim, devleti ele geçirelim; böylece makam-mevki sahibi, zengin, şan-şöhret sahibi olalım ki, dine hizmet edelim!” derler.   

İşte Bediüzzaman, “siyasete, yani, güç, iktidar ve kontrol”e öncelik verip, iştah duyanlara karşı ihlas en büyük bir ilaç ve denge unsuru olduğunu söyler. Çünkü  hakiki güç, iktidar ve kontrol ihlas olunca, artık iktidar mücadelesi ve siyasete harcanacak olan enerji ve imkânlar hizmete yönelecektir.

Dipnotlar:

1-Bediüzzaman Said Nursî, Lem’alar, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul, 1999, s., s. 163.
2-Bediüzzaman Hizmet Rehberi, s. 54.
3-Bediüzzaman, Münazarat, s. 46.

Okunma Sayısı: 2041
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • AHMET AYDIN

    2.6.2015 10:56:14

    Allah razı olsun Ali abim. Çok etkilendim. Hiç böyle düşünmemiştim. Sizleri tebrik ediyorum. Rabbim gayretlerinizi arttırsın inşallah. Tüm Müslümanların Beraat kandilini tebrik ediyorum. Rabbim bizleri beraatini alanlardan eylesin amiiin inşallah.

  • ugur akar

    2.6.2015 06:02:40

    Bir derste gramajindan eksik satilan yiyecek vebal getirir dedik, esnaf olan bir zat Allah okadarina bir sey demez dedi ortaligi zifiri karanlik etti..

  • ugur akar

    2.6.2015 06:00:41

    Ahirette kazandiracak (fazli ilahiyle) taati, dunya islerindede ayni cizgide goturemessek tam tersine kalabaligi takip edersek bu dinin ismi Islam olmaz..

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı