"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Tevhid ve vahdette nasıl birleşilir?

Ali FERŞADOĞLU
29 Ağustos 2016, Pazartesi
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmed Görmez, sosyal medyadan da şu çağrıyı yaptı:

“Fitne ve fesadın kanlı eli bizi ayırmak istiyor. Biz tevhid ve vahdette birleşelim.”

Tam yerinde olan bu çağrının altı doldurulması lâzım ki, insanlarımız “tevhid ve vahdette” birleşsin.

Yani, “tebabet ve tıpta birleşelim” demek, doktor yetiştirmiyor, hastaları da iyi etmiyor. Tevhid-i hakikî, “dâvâ” ile değil, bürhan ile elde edilir. Yani, “tevhid ve vahdetin mühürlerini, damgalarını, nakışlarını” her şey üzerinde okumak, tanımak, tefekkür etmek ve her an Allah’ın huzurunda olmanın zevk ve lezzetini, edeb ve ahlâkını yaşayabilelim.

O zaman, önce “tevhidin” tarifinden başlamalı, sonra tevhidin çeşitlerini anlamalı ve sonra da tevhidin cilvelerini tefekkür etmelidir.

Tevhid’in esası Allah’ı bütün isim ve sıfatlarıyla bilmektir, tanımaktır. Hakikî tevhid, “iman-ı billâh, marifetullah ve muhabbetullah”ı, bütün duygu, his ve lâtifelerle yaşamakla mümkündür.

Tevhid, Allah’ı bütün isim ve sıfatlarıyla tanımaktır. Yalnızca “biliyorum, tanıyorum, inanıyorum!” demek kifayet etmez.

Meselâ, ben Mimar Sinan’ı tanıyorum. Büyük bir mimardır. Bir iki eserini gördüm. Hepsi o kadar. Ama, san’atkârlar ve mimarlar ve üzerinde araştırma yapanlar onu, ilmî, mimarî, askerî yönleriyle tanırlar. Hatta, eserlerini tek tek inceler, san’at ve mimarî san’atının inceliklerine inerek değerlendirirler.

Allah’ın varlığını ve birliğini kabul etmek demek olan tevhid, O’nu bütün isim ve sıfatlarıyla tanıyıp, yalnız O’na ibadet edip, yalnız O’ndan yardım dilerken; her şeyi O’nun yarattığına, idare ettiğine ve her an, her şeyle ilgilendiğini, her an yaratılışta olduğunu ve bütün sıfatların işlerliğini bilmektir. Dolayısıyla tevhid, Allah’ın varlığını, birliğini, sonsuz isim ve sıfatlar sahibi olduğunu; eşi ve benzeri bulunmadığını bilmek ve inanmaktır.

Bu bilgi ve imanın en özlü ifadesi Kelime-i Tevhid “Lâ İlâhe İllallah”tır. Anlamı, Allah’tan başka ilah yoktur, şeklindedir. Bunun gereklerinin şuuruna vararak, bilerek ve kabul ederek söyleyen, mü’min, muvahhid adını alır.

Kelime-i Tevhîd olan “Lâ ilâhe illâllah” (Allah’tan başka ilah yoktur.) sık sık tekrarlarız. Ne var ki, gerçek manasına nüfuz ettiğimiz, yani, kâinattaki tevhîd tecellilerini/yansımalarını, mühürlerini anlayarak, yaşayarak okuyabildiğimiz söylenemez. Oysa, imanımızı yükseltip korumanın birinci şartı; İslâmın esası olan tevhidi anlamak, benimsemek ve özümsemektir.

Okunma Sayısı: 2931
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • SAİD HAKTAN

    29.8.2016 13:22:37

    SAYIN GÖRMEZ HOCAM! FİTNE FESADIN ELİ MÜSLÜMANLARI EŞİNDEN,İŞİNDEN,AŞINDAN VE ÇOCUKLARINDAN EDİYOR.(SUÇU TAM İSPATLANMAMIŞ VE MAHKEMEY ÇIKMAMIŞ HERKES MASUMDUR.VE BU MİLLETİN ÜZERİNE TANK VE TOP ATANLARI AFFETMEYİN) AMA EN ATEİST DÜŞÜNCEYE SAHİP İNSANLAR GÖRÜNÜRDE BİRŞEY YAPMIYOR ANCAK DEVLETİN MEMURU OLMUŞ VE HİÇ BİR ŞEY YAPILMIYOR.ALNI SECDEYE VARAN VE BU EĞİTİMLİ NESİL(BİR ZAMANLAR KAYMAKAM ATAYACAK EĞİTİMLİ BULAMAMIŞLAR) VE HİÇ BİR DAHLİ OLMAMIŞLARA DOKUNULMASIN.İNSANLAR KÜSTÜRÜLMESİN.UHUVVET-İ İSLAM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ.SUÇLUYA HUKUK İÇİNDE GEREKLİ CEZA VERİLSİN.KİN,KIZGINLIKLA VERİLEN EMİRLERLE (POLİS TEŞKİLATINDAKİ MÜSLÜMAN DÜŞMANI DÜŞÜNCESİNDEKİLERE) DAHA ZALİM DAVRANMAYI ÖĞÜTLÜYORSUN...ALLAH CC MAZLUMA,MASUMA YARDIM ETSİN.AMİN..

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı