"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Vahdet-i Vücut mesleğinin derecesi nedir?

Ali FERŞADOĞLU
06 Temmuz 2015, Pazartesi
Önce, vahdet ve vücut kelimeleri üzerinde biraz duralım.

Vahdetin sözlük anlamı, birlik’tir. Zıt anlamı “kesret”, yâni çokluktur. Meselâ, beş farklı harf bir kesrettir, ama bunlar tevhit edilerek bir kelime halini alırlarsa vahdete erilmiş olunur. 

Vahdet-i vücut meşrebindeki bir velî, “istiğrak” dediğimiz mânevî sarhoşluk hâline girdiğinde varlığı sadece vacip varlığa hasreder, mümkinin varlığını inkâr eder. “Lâ mevcude illâ hu” yâni “Ondan başka varlık yoktur.” der. Bu söz cezbe hâlinde, mânevî sarhoşluk hâlinde söylenir. Herkes, asıl manasını kavrayamaz. 

Ne yazık ki, bundan da etkilenerek, felsefenin etkisinde kalan ve iman zaafı içinde olanlar kâinatı Yaratıcının-haşa!-bir parçası gibi düşünüyor. Bazı mutasavvıflar da, Allah’ın varlığı ve birliğini öyle değerlendirmişler ki, “Varlık yok, yalnız O var!” diyerek kâinatı hiçe atmışlar. Yanlış anlamalara yol açabilen ve düşük bir mertebe olan bu Vahdet-i Vücûd anlayışı, Anadolu’da da kısmen taraftar bulan Melâmîlik, Bektaşîlik, Hurûfilik gibi müfrit “vücudiyetçi” cereyanların doğmasına sebep oldu... 

Diğer taraftan, her şeyi inkâr eden sofistler de bu meslekten kuvvet bulabilir. Çünkü, onlar da, “Hepimiz ve herşey hayalden ibarettir, hiçbirimiz gerçek değiliz” iddiasındalar. (Aslında varlığı kabul edip Yaratanını kabul etmemek alken-mantıken, ilmen ve vicdanen mümkün olmadığından, bu yolu tercih ederek, değer inkârcı felsefecilerden daha akıllı davrandılar!)

Esasında Muhyiddin-i Arabi (ra), “Bizden olmayan eserlerimizi okumasın” diyerek bu hassas noktaya da dikkatleri çekmişti. Bu ifadeleriyle ne demek istemişti?

Bizim bilgi, düşünce, anlayış seviyemize gelmeyen bizim eserlerimizi okumasın, okursa kafası karışır! Bu, “İlkokulda okuyan bir öğrenci felsefe kitaplarını, edebiyat fakültesinde okuyan bir talebenin, tıp ders kitaplarını okumasın!” demektir.

Okunma Sayısı: 2134
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı