"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yansıma kanunuyla gayb âleme geçiş

Ali FERŞADOĞLU
15 Temmuz 2017, Cumartesi
Sebepler dairesinde yaşarken, kimimiz göremediği, sırrına vâkıf olamadığı gayb âlemi ve sakinleri ruhanîlerle irtibat kurmayı aklına sığıştıramıyor.

Acaba aynı anda birçok yerde görünmek, değişik işler yapmak imkân dâhilinde mi? 

İnsanlık tarihi boyunca peygamberlerin mu’cîzeleri ve velilerin kerametleri, saf, duru kalplilerin olağanüstü hallerinin mümkün olduğunu gösteriyor. Metafizik âlem ve sakinleriyle irtibatın sırrı, ruhumuzun gayb âlemi unsurlarından terkip edilmesi ve yansıma kanunu ile açıklanabilir. 

Bedenimiz, tuğlaları maddî âlem element, toprak, ağaç, güneşten ruhumuz ise mânâ, gayb/metafizik âleminin lâtif enerji boyutlarından özetlenerek inşa edildi. Bedenimiz maddî âlem, ruhumuz/duygularımız hafızamız, hayalimiz vs. ruhanî âlemlerle (levh-i mahfuz, misal âlemiyle) bağlantılıdır. Hangi yönümüzü işletirsek, o hususta mesafe alırız. Nefsimize, midemize ağırlık verirsek maddeye, ruh/duygu ve kalbimizi işletirsek o âlemin özellikleriyle hemhal oluruz. 

Ruhî tekâmül ve yansıma kanunu gereği gayb/metafizik âlemlerle irtibat kurup metafizik boyutlara geçmenin mümkün olabileceğine dikkat çeken Bediüzzaman, üç çeşit yansıma kanunundan hareket eder: 

 1- Yoğun maddî şeylerin yansımaları: O akisler aksedenin aynı değil, onun dışında bir şeydir. Yansıyan cansızdır, şekilden başka hiçbir özellik taşımıyor. Siz, tek başına yüzlerce aynanın bulunduğu bir mekâna girdiğinizde yüzlerce kişisiniz; ama bu yüzlerce yansıma, görüntü, şekilden başka hiçbir özelliğe sahip değil. 

 2- Maddî nuranînin akisleri: Şu akis aynısı değil, fakat onun dışında da değil. Mahiyeti tutmuyor, fakat o nuranînin pek çok özelliğine sahiptir, onun gibi canlı sayılıyor. 

 3- Nuranî ruhların yansımaları: Şu akis, hem canlıdır, hem aynısıdır. Fakat aynaların kabiliyeti oranında tezahür ettiğinden, o ruhun gerçek mahiyetini tamamen tutmuyor. Meselâ Hazret-i Cebrail (as), Dıhye suretinde Peygamber’in (asm) huzurunda bulunduğu bir anda, huzur-u İlâhî’de, haşmetli kanatlarıyla Arş-ı Âzam’ın önünde secdeye gider. Hem o anda hesapsız yerlerde bulunur, İlâhî emirleri tebliğ ederdi. Bir iş, bir işe mâni olmazdı.

Okunma Sayısı: 5293
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • ibrahim tazeoğlu

    16.7.2017 20:09:41

    abi bir sorum var dua ederken hayırlısınımı istemeli güzelinimi en hayırlısı peygamber efendimize nasip olmuştur ve herkes hayırlısını taşıyabilirmi yanlışmı dua ediyoruz? selamlar.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı